Koalicija “KOLOSI“ organizovala “Edukativnu radionicu o UN Konvenciji i pravima osoba sa invaliditetom“

Datum:

Share post:

Mlade osobe sa invaliditetom, sa područja Grada Bijeljina, ove godine su prvi put uključene u „Omladinsku politiku“ Grada Bijeljina. Koalicija „Kolosi“ pokušava da uključi mlade osobe sa invaliditetom i da ih nauči da sami traže svoja prava. Jedan od takvih koraka je edukativna radionica koja je danas organizovana u okviru projekta „My Right“ i koja će trajati dva dana.

„Danas radimo „Edukativnu radionicu o UN Konvenciji i pravima osoba sa invaliditetom i o važnosti i načinima monitoringa i značaja zagovaranja za član 19, član 24 i član 27“. Član 19 predstavlja nezavisan život i uključenje u zajednicu, član 24 obrazovanje, odnosno pravo na inkluzivno obrazovanje, a član 27 se odnosi na zapošljavanje. To su ključni članovi, odnosno prava bez kojih nijedan čovjek ne može i smatramo da se obrazovanjem stvara potpuna uključenost osoba sa invaliditetom“, rekla je Tanja Milinković, jedan od voditelja današnje radionice i dodala da su učesnici današnje radionice mladi na koje žele da prenesu osnovna znanja i iskustva kada je u pitanju zagovaranje i praćenje Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

 
Aktiv mladih osoba sa invaliditetom koalicije „Kolosi“ je mlada organizacija koja broji 13 članova, a bitno je napomenuti da su, nakon smirivanja situacije sa virusom Korona, dobili četiri nova člana.

„Ova radionica je za nas značajna, s obzirom da će nas članovi Koalicije naučiti da se sami borimo za svoja prava, odnosno naučiće nas šta su naša prava i kako da ih zagovaramo. Naš Aktiv se sve više širi, što nam je veliko zadovoljstvo. Mi u Aktivu imamo fakultetski obrazovane ljude, ljude koji studiraju, a imamo i jednu osobu koja je magistar, što znači da u svakom smislu možemo parirati svim ostalim osobama“, rekla je Slavena Rajić, predsjednik Aktiva mladih, inače diplomirani psiholog, trenutno bez posla.

Tehnički sekretar Koalicije „Kosoli“ Milorad Jović, naveo je da je Koalicija dobila projekat od „My Right-a“, zahvaljujući čemu su dobili veća sredstva za tekuću i naredne dvije godine. U okviru projekta, obuhvaćene su mlade osobe sa invaliditetom i inkluzivno obrazovanje.

„Inkluzivnim obrazovanjem podrazumijevamo obrazovanje od predškolskog do fakulteta. Bitno nam je da oni poslije fakulteta dobiju i posao. Želimo da obučimo mlade osobe sa invaliditetom, koje već imaju završene fakultete i visoko obrazovanje a teški invaliditet, na koji način da u lokalnoj zajednici prate pristupačnost i svoju društvenu uključenost. Nastavićemo da i na lokalnom i na državnom nivou zagovaramo da u javnim institucijama, ali i privatnom sektoru, bude veća zaposlenost mladih osoba sa invaliditetom“, istakao je Jović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RK „Bijeljina“ ubjedljivom igrom savladala „Slaviju“

Bijeljina ubjedljivom igrom savladala Slaviju 49:20 Utakmica u kojoj je trener Bijeljine Slaven Lončar pružio šansu mlađim igračima koji su...

Pokret za Bijeljinu proslavio Krsnu slavu – Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (foto)

Pokret za Bijeljinu danas je proslavio svoju krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, šestu godinu za redom. Milenko Mitrović,...

ŽIVI U NARODU: Kako je ugašena Vojska Republike Srpske!

Nastanak Vojske Republike Srpske (VRS) i njen ratni put, već je uveliko poznat. Ali njen mirnodopski razvoj, pre...

GODIŠNJI KONCERT U ČAST KRSNE SLAVE: KUD „Ravno Polje“ proslavio Svetog Vasilija Ostroškog i 15 godina rada

GODIŠNJI KONCERT U ČAST KRSNE SLAVE: KUD „Ravno Polje“ proslavio Svetog Vasilija Ostroškog i 15 godina rada Članovi Kulturno-umjetničkog...