Vojvodi Mitru Maksimoviću, ratnom komandantu, bivšem funkcioneru lokalne vlasti i sportskom djelatniku, njegovim poginulim saborcima i njegovoj ratnoj jedinici „Mandini lavovi“ danas je u čast otvorena spomen soba nedaleko od spomen-biste tog heroja Majavice, Republike Srpske i srpskog roda u kojem će biti kancelarija udruženja veterana ove slavne jedinice.

U prisustvu Mandinih saboraca, najbližih srodnika, prijatelja i poštovalaca, osveštan je prostor u kojem je stalna muzejska postavka koja svjedoči ratnom putu ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske koja danas proslavlja 32. godine od osnivanja, njenih poginulih boraca i životnom putu i vojničkom djelu vojvode Mande.

Sin vojvode Mande, Dušan Maksimović, izrazio je zadovoljstvo jer je udruženje koji je i on član dobilo svoje prostorije i mjesto gdje će se okupljati i veterani minulog rata ali i mladi naraštaji kojem i mlađi Maksimović pripada.

-Nastojimo da iz godine u godine nizom manifestacija lik i djelo vojvode Mande, njegovih poginulih saboraca i njegove jedinice otrgnemo od zaborava i prenosimo svima po čemu su oni bili značajni za naš kraj, grad i selo-rekao je Maksimović.

Za podršku u radu udruženja načelniku Ugljevika Vasiliju Periću, Maksimović je uručio majicu sa likom vojvode Mande.

Sjećanje na slavnog mještanina i sugrađanima osvježio je ugljevički načelnik Vasilije Perić koji je pored ostalog rekao da je vojvoda Mando heroj minulog rata.

-Ovaj Zabrđanin, Ugljevičani bio je i funkcioner naše lokalne zajednice, sportski radnik, a bio je poznat širom srpskog roda kao veliki rodoljub I  humanista-rekao je Perić.

UGLJEVIK: Obilježavanje 32 godine od formiranja “MANDINIH LAVOVA“ (foto,video)

Perić je još tim povodom naglasio da su vojvodu Mandu krasile sve najljepše ljudske vrline.

-Izdvojio bih dvije a to su junaštvo ali i još veća vrlina čojstvo. Mando je kad god je bio u prilici štitio druge. Kao predsjednik opštine, borac i vojskovođa, vojvoda Maksimović je bio posvećen našem kraju, Republici Srpskoj i matici Srbiji koja ne samo da ga ne zaboravlja nego slavi i poštuje njega i njegovo ime-rekao je Perić.

Čestitajući 32. godine od formiranja Vojske Republike Srpske i Specijalne jedinice “Mandini lavovi”, Perić je naglasio da je njihovo djelo vječno a to je Republika Srpska koju je nazvao čedom najmilijim.

U ime saboraca vojvode Mande Jovica Arsenović, predsjednik Udruženja“ Mandini lavovi“  zahvalio je svima koji su pomogli da se priredi ovaj kutak koji njeguje sjećanja na ratni put jedinice i njenog komandanta.

-Dobili smo kuću naše jadinice iz razumijevanja naše lokalne samouprave i braće iz srbije koji su svjesni našeg doprinosa za slobodu i stvaranje Republike Srpske. I u vrijeme rata kao i sada mi zborimo našim djelima, tako je bilo i tako će vazda biti dok je nas pripadnika “Mandinih lavova”-rekao je Arsenović.

Ratni put jedinice “Mandini lavovi”, podsjetio je Arsenović da nije bio lak, te da je kroz ovu jedinicu prošlo više od 600 boraca, od čega je 44 njih poginulo a 120 ih je ranjeno.

Predsjednik Boračke organizacije Jovan Marinković čestitao je Dan jedinice “Mandinim lavovima”  uz napomenu da je važno da svi borci budu okupljeni i da njeguju sjećanje na to teško vrijeme kad je stvarana Republika Srpska.

-Jedinica kojom je komandovao vojvoda Mando posebno zaslužuje svu pažnju i pomoć jer je dala mnogo za odbranu Republike Srpske-dodao je Marinković.

Nakon osveštanja kancelarije, pripadnici jedinice zajedno sa gostima, načelnikom Ugljevika, zvaničnicima prodefilovali su ulicama Ugljevika, položili cvijeće na Centralni spomenik poginulih boraca Ugljevika i spomen-bistu vojvode Mande.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име