Inicijativa “Kolica nisu luksuz“ omogućila povećanje sredstava za nabavku lako aktivnih kolica (foto)

Datum:

Share post:

Biljana Nedić i Milica Ijačić pokrenule su inicijativu “Kolica nisu luksuz”, još prije tri godine, kojom su tražile povećanje sredstava za nabavku lako aktivnih kolica, jer prema Pravilniku o pravu na medicinska pomagala Fonda zdravstvenog osiguranja RS iznos od 440 KM nije dovoljan.

Govoreći o diskriminaciji invalidnih lica koje nisu žrtve rata, Biljana je istakla da ne želi milostinju, nego pravo koje joj pripada.

„Sve kategorije imaju istu dijagnozu, žive u istoj državi, ali su različito tretirane. Diskriminacija se odnosi na način nastanka invaliditeta. Ja pripadam poslednjoj kategoriji. Kada se sva ova primanja saberu i kada bih godinu dana sav ovaj novac ostavljala za nabavku kolica, ne bih skupila ni polovinu potrebnog iznosa. Ne želim milostinju, ne želim da moji prijatelji, poznanici, komšije ili bilo ko drugi skuplja novac za to. Želim da budemo dostojanstveno tretirani, da se problemi sistematski rješavaju“, rekla je Biljana.

Nakon niza sastanaka sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, te par formalnih i neformalnih zagovaranja, dvije žene uspjele su ispuniti svoj cilj. 

„Prije dva mjeseca Košarkaški klub invalida „Vrbas“, na čelu sa predsjednikom Marinkom Umićevićem je, takođe, imao sastanak sa predsjednikom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, Alenom Šeranićem, te direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Dejanom Kusturićem, gdje su razgovarali o nizu problema sa kojima se invalidna lica susreću. Najznačajniji, onaj gorući, je bio problem nemogućnosti dobijanja lako-aktivnih invalidskih kolica“, napisala je Milica na svom FB profilu.

Na sastanku je obećano da će problem biti riješen i, dva mjeseca od sastanka, problem invalidnih lica je riješen.

Naime, od 1. jula na snagu stupa novi cjenovnik medicinskih sredstava prema kojem cijena za T.ALK Aktivna laka invalidska kolica iznosi 6.200KM, odnosno, 620KM participacije.

Milica i Biljana izrazile su veliku zahvalnost predsjedniku Republike Srpske, Željki Cvijanović, koja im je izašla u susret, saslušala ih i insistirala na rješavanju problema.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...