Prije 29 godina poginuo slavni komandant Boško Perić Peša (foto)

Datum:

Share post:

Na groblju u Ražljevu kod Brčkog danas je služen parastos Bošku Periću-Peši proslavljenom komadantu specijalne jedinice „Peša“, Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske koji je život izgubio prije 29 godina u borbi za srpski narod i odbranu Republike Srpske.

Peša je jedan od najmlađih starješina Vojske RS koji je poginuo na na majevičkom ratištu 14. novembra 1994. godine, u pokušaju spašavanja 74 zarobljena borca Prve majevičke brigade na majevičkom brdu Mala Jelica. Boško Perić Peša je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata odlikovan „Medaljom majora Milana Tepića“, a posthumno i „Ordenom Obilića”.

Specijalna jedinica „Peša“ formirana je prvog aprila 1993. godine. Odlukom Prve posavske brigade svi vodovi su se ujedinili u elitnu diverzantsku jedinicu koja je dobila naziv „Peša“.

Jedinica je bila u formaciji samostalne čete i brojala je 96 boraca. Ova jedinica je vodila borbe na brčanskom ratištu, Majevici, Orašju, Ozrenu, sarajevskom ratištu, borbama u Glamoču, Mrkonjić gradu i svuda gdje je bilo potrebno braniti srpski narod.

U jedinici je bilo 250 ranjavanja, a 12 vojnika je dobilo status ratnog vojnog invalida. Za vrijeme odbrambeno – otadžbinskog rata poginulo je 19 pripadnika ove jedinice među kojima je i legendarni komandant Boško Perić Peša. Saborci već 29 godina dolaze na njegov grob da mu odaju dužnu poštu.

Prisustvujući današnjem pomenu Radan Ostojić predsjednik BO RS kaže da se na ovaj način, njegujući kulturu sjećanja, pokušavaju prenositi na mlađe generacije i sačuvati od zaborava vrijednosti i uspomene na ljude koji su nesebično žrtvovali svoj život u odbrani srpskog naroda.

’’Boško Perić Peša je momak koji je došao tiho i ušao u legendu. Čovjek koji je u svojoj viziji imao samo moralne vrijednosti, čovjek kojem je na prvom mjestu bio patriotizam i odbrana vjekovnih ognjišta, izjavio je Ostojić.

Sjećanje na Pešu ne blijedi i ovoliki broj njegovih prijatelja koji svake godine dolaze da posjete njegov grob govori o njegovoj veličini, hrabrosti i poštovanju, naglasila je u ime Pešine porodice njegova sestra Senka koja je prisustvovala  parastosu na groblju u Ražljevu sa sestrama Spomenkom i Ružicom.

Nakon molitvenog pomena na grobu u junakovom rodnom Ražljevu, vijence i cvijeće položili su njegove sestre, ratni drugovi, brojne delegacije i udruženja iz Brčkog i okolnih opština, te predstavnici srpskih političkih partija.

Dešavanja u Biijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/ebrcko.net/radiobrcko.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...

Na današnji dan – 29. mart

Danas je petak, 29. mart, 89. dan 2024. Do kraja godine ima 277 dana. 1461. - U najkrvavijoj bici...

Dnevni horoskop za 29. mart

OVAN Posao: Previše stvari ste ostavili da završite baš poslednjeg dana u nedelji. Ubuduće bolje planirajte svoje vreme. Ljubav: Ako želite da...