Prije 28 godina poginuo slavni komandant Boško Perić Peša (foto)

Datum:

Share post:

Na groblju u Ražljevu kod Brčkog danas je služen parastos Bošku Periću-Peši proslavljenom komadantu specijalne jedinice „Peša“, Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske koji je život izgubio prije 28 godina u borbi za srpski narod i odbranu Republike Srpske.

Peša je jedan od najmlađih starješina Vojske RS koji je poginuo na na majevičkom ratištu 14. novembra 1994. godine, u pokušaju spašavanja 74 zarobljena borca Prve majevičke brigade na majevičkom brdu Mala Jelica. Boško Perić Peša je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata odlikovan „Medaljom majora Milana Tepića“, a posthumno i „Ordenom Obilića”.

Specijalna jedinica „Peša“ formirana je prvog aprila 1993. godine. Odlukom Prve posavske brigade svi vodovi su se ujedinili u elitnu diverzantsku jedinicu koja je dobila naziv „Peša“.

TESTNA REKLAMA

Brčko: Sutra pomen BOŠKU PERIĆU PEŠI (foto,video)

Jedinica je bila u formaciji samostalne čete i brojala je 96 boraca. Ova jedinica je vodila borbe na brčanskom ratištu, Majevici, Orašju, Ozrenu, sarajevskom ratištu, borbama u Glamoču, Mrkonjić gradu i svuda gdje je bilo potrebno braniti srpski narod.

U jedinici je bilo 250 ranjavanja, a 12 vojnika je dobilo status ratnog vojnog invalida. Za vrijeme odbrambeno – otadžbinskog rata poginulo je 19 pripadnika ove jedinice među kojima je i legendarni komandant Boško Perić Peša. Saborci već 28 godina dolaze na njegov grob da mu odaju dužnu poštu.

Sjećanje na Pešu ne blijedi i ovoliki broj njegovih prijatelja koji svake godine dolaze da posjete njegov grob govori o njegovoj veličini, hrabrosti i poštovanju, naglasila je u ime Pešine porodice njegova sestra Senka koja je prisustvovala  parastosu na groblju u Ražljevu sa sestrama Spomenkom i Ružicom.

Nakon molitvenog pomena na grobu u junakovom rodnom Ražljevu, vijence i cvijeće položili su njegove sestre, ratni drugovi, brojne delegacije i udruženja iz Brčkog i okolnih opština, te predstavnici srpskih političkih partija.

Dešavanja u Biijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/ebrcko.net/radiobrcko.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆEVA IZOSTALA Borenović i Stanivuković sa odbornicima i poslanicima: Usvajamo pobjedničku taktiku za naredne izbore (foto)

Rukovodstvo PDP-a sa vidnim izostankom Jelene Trivić danas se okupilo na ručku. Sve su objavili i na društvenim...

Pred prepunom salom Centra za kulturu „Semberija“ održana Manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto)

Večeras je u Centru za kulturu Semberija pred prepunom salom organizovana manifestacija inkluzivnog karakterwa pod nazivom "Zajedno možemo...

Gradonačelnik Bijeljine posjetio preduzeće ’’Patriot’’ (foto)

Gradonačelnik Bijeljine posjetio je juče (petak, 02 decembar 2022.) preduzeće ’’Patriot’’ koje zapošljava ratne vojne invalide iz Odbrambeno-otadžbinskog...

NEŠIĆ, DNS: Vukanovićev poslanik nije glasao za kandidata PDP

Lider DNS-a Nenad Nešić komentarisao je glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izbor delegata u Domu naroda...