Danas je Sveti Sava, školska slava

Datum:

Share post:

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko.

Odrekao se svetovnog života i zamonašio veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj Gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za bugarsku arhiepiskopiju.

Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 1237. godine.

U vreme Banatskog ustanka, 1594. godine, veliki vezir Sinan paša naredio je da se mošti Svetog Save odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PRVENSTVO RS U KROSU: Atletičari AK “Atletik” iz Bijeljine pokazali dobru formu

Juče je u organizaciji Atletskog saveza Republike Srpske održano Pojedinačno i ekipno prvenstvo RS u kros trčanju. Na...

LOPARE: Donatorsko veče za izgradnju puta do manastira Rožanj (foto,video)

U Loparama je održano donatorsko veče za asfaltiranje puta do manastira Svetog Proroka Jeremije u Rožnju. "Manastiru moj", pjesma...

NIKOLA DRLJIĆ (OK “Radnik”) NAJBOLJI je bijeljinski sportista za 2023. godinu (foto)

Nikola Drljić (OK "Radnik") najbolji je bijeljinski sportista za 2023. godinu Nikola Drljić (OK "Radnik") najbolji je bijeljinski sportista...

Fudbalerke iz Bijeljine donijele pobjedu reprezentaciji BiH VU-17 u Kazahstanu (foto)

Ženska fudbalska reprezentacija BiH – WU17 se nalazi na kvalifikacijama za EP Liga B u Kazakhstanu. Uprvoj utakmici reprezantivke BiH...