BORENOVIĆ: KAKO SU NAM MALAVI I KENIJA OČITALI LEKCIJU IZ DEMOKRATIJE?!

Datum:

Share post:

Da li je opravdano i odgovorno prema društvu i narodu prihvatiti rezultate izbora:

 1. Koji su obilježeni fizičkim napadima na neistomišljenike, fizičkim napadima na posmatrače, udaljavanje posmatrača sa biračkih mjesta ili na udaljenost sa koje ne mogu pratiti izborni proces, omogućavanjem glasanja licima koja nisu upisana u birački spisak, omogućavanje drugim licima da glasaju umjesto lica koja su u inostranstvu, pribavljanje hiljada potvrda o nemogućnosti samostalnog glasanja i postavljanje lica iz SNSD-a kao pomoć pri glasanju, izmjenom redoslijeda brojanja glasova, paljnjem glasačkih listića, pravljenjem nevažećih glasačkih listića šaranjem ili dopisivanjem, netačnim unosom podataka u zapisnike o broju glasova, nepropisno zatvaranje vreća sa glasovima, ako su falsifikovane desetine zapisnika, ako su na više od pola biračkih mjesta, odnosno 59,36 mjesta utvrđene neregularnosti koje su išle u korist jednom kandidatu, čime je biračka volja pokradena, ako je u vršenju neregularnosti učestvovalo hiljade ljudi?
 1. Ako predsjednik CIK-a nakon kontrolnog brojanja izjavi da je čisto matematički Milorad Dodik u prednosti nad Jelenom Trivić 16.000 glasova, a na njihovom sajtu stoji 29.000 glasova? Izbori nisu samo matematički zbir, nego nakonačan rezultat utiču brojni faktori koji se podvode pod pojam „kvalitet izbora“. Kvalitet je u ovom procesu izostao.
 1. Ako imamo 19 fiktivnih kandidata za predsjednika Republike Srpske, koji imaju jednak broj članova biračkih odbora kao drugi kandidati, ali se u biračke odbore u njihovo ime imenuju članovi SNSD-a? I na to UPOZORITE i PRIJE IZBORA, ali reakcije nadležnih institucija izostanu.
 1. Ako iz CIK-a priznaju da su 6.10., danima nakon izbora, upućivali naredbe opštinskim i gradskim izbornim komisijama da dostave materijale koji su morali biti dostavljeni odmah po okončanju brojanja glasova, što potvrđuje i izjava iz CIK-a da u prva 24 sata nisu dostavljeni materijali sa sa skoro 1000 biračkih mjesta? Šta se danima radilo sa izbornim materijalima?!
 1. Ako je konstatovano da se sa 62 vreće sa neiskorištenim izbornim materijalom manipulisalo i time kompromitovalo najmanje 20.000 glasačkih listića? CIK se ni o tome nije očitovao, ni utvrdio koliko je tačno listića, odakle i gdje je završilo. Od toga je utvrđeno da je nestalo 28 vreća sa najmanje 7.695 listića i CIK to nije uobzirio pri odlučivanju.
 1. Ako sa 13 mjesta nije dostavljeno 23 izvoda iz Centralnog biračkog spiska? Radi se o broju od 4.608 glasača koja su imala pravo glasa, čiji su glasački listići uzeti u konačan zbir rezultata, ali se ne zna da li su sva ta lica fizički glasala.
 1. Ako je, opet iz CIK-a, potvrđeno da su pojedini kandidati na listama imali više glasova nego stranke na čijim se listama nalaze?!
 1. Ako 80% glasačkih listića nije spakovano kako treba? Ako su pronađeni falsifikovani glasački listići, ako su važeći listići stavljani u vreće sa nevažećim, ako su se listići sa glasovima za jednog kandidata stavljani u zbir glasova drugog kandidata, a nevažeći nalazili u buntu važećih listića za jednog kandidata?
 2. Ako su se na više biračkih mjesta procenti onih koji su izlazili na glasanje uz ljekarsku potvrdu i pomoć drugog lica odjednom kretali od 9% do više od 12%, odnosno da je u ukupnom zbiru sa tih glasačkih mjesta ustanovljeno da je čak 8,5% birača slijepo ili na drugi način fizički nesposobno za glasanje? Ako znamo da je na jednom biračkom mjestu sve i jedan glasač, njih 61, glasao uz pomoć drugog lica?!
 1. Ako je na 564 biračka mjesta Milorad Dodik imao manje glasova nego što mu je upisano u zapisnike, a na 198 mjesta Jelena Trivić imala više glasova nego što joj je upisano?
 1. Ako su na 1329 biračkih mjesta utvrđene neregularnosti?
 1. Ako je na 18 biračkih mjesta u Zvorniku, koja su preko fiktivnih kandidata kontrolisali SNSD-ovi birački odbori, Milorad Dodik pobjeđivao sa nevjerovatnih 70-85% glasova?
 1. Ako je na 8 biračkih mjesta u Doboju, koja su preko fiktivnih kandidata kontrolisali SNSD-ovi birački odbori, Milorad Dodik pobjeđivao sa nevjerovatnih 85-100% glasova, a u više mjesta sa razlikom 70-85% glasova? U isto vrijeme, na biračkim mjestima u blizini, koja nisu bila potpuno kontrolisana od strane SNSD, Jelena Trivić je ostvarivala pobjede.
 1. Ako postoji 9.380 listića za predsjednika Republike sa zaokruženim 2 ili više kandidata, ali se nije pristupilo grafološkom vještačenju i utvrđivanju da li su to bili stvarni nevažeći listići ili naknadno napravljeni nevažećim?
 1. Ako su na toliko mjesta upisivane famozne nule Jeleni Trivić, pa poslije ispravljane, da bi se nakon kontrolnog brojanja opet pojavile nule i glasovi za fiktivne kandidate na više biračkih mjesta?
 1. Ako CIK, pored ovoliko prigovora, nije postupio kao što je postupio u pogledu Doboja na Lokalnim izborima?
 1. Ako nakon kontrolnog brojanja CIK nije mogao izvan razumne sumnje utvrditi koliko je glasova ukradeno jednom kandidatu, a dopisano drugim kandidatima, niti koliko je listića poništeno?
 1. Ako u slučaju kandidata za predsjednika/potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda postoji opravdana sumnja da je izvršen apsolutni uticaj na izborni rezultat, odnosno mijenjanja konačnog ishoda, što je samo po sebi povod za poništenje izbora?
 1. Ako je CIK odlukom kojom oglašava zahtjev PDP-a za poništenje izbora nedopuštenim, prisvaja poništenje izbora isključivo kao svoju službenu dužnost, a onda olako pored utvrđenih nepravilnosti ne postupa po službenoj dužnosti, što je krivično djelo?
 1. Ako je praksa sudova država članica EU, poput Austrije i Njemačke, o poništenju izbora uvažavala kvalitativne kriterijume u pogledu provođenja izbornog procesa, ne samo matematički zbir očigledno netačnih podataka kao kod nas, čime se jačalo povjerenje u pravni sistem i demokratiju? Ako su države Malavi i Kenija poništile izbore upravo zbog KVALITATIVNIH kriterija, odnosno zato što su odstupanja uticala na INTEGRITET izbora? CIK BiH i drugi organi vlasti su nam pokazali da Malavi ima razvijeniju demokratiju nego Bosna i Hercegovina.

Meni nije ni odgovorno, ni opravdano i ja ovo ne mogu prihvatiti. Zbog naroda, zbog društva, zbog generacija kojima hoćemo da ostavimo uređen sistem, normalnu i slobodnu zemlju, a ne ovakvu, okovanu kriminalom i korupcijom koja počinje od izbora. Jer ko krade na izborima, krašće i na pozicijama na koje dođe nakon takve „pobjede“. Krade i krašće od naroda. Ne mogu prihvatiti ni da je „sloboda medija“ tolika, da javni servis ima „slobodu“ da u svojim informativnim emisijama iznosi najbrutalnije laži, etiketira predstavnike opozicije, optužuje za gnusne radnje, jer im se vijesti spremaju u partijskom komitetu. Zato, vidimo se u srijedu u 18 časova ispred RTRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROBLEM SA STRUJOM naselja Knez Ivo od Semberije – ELEKTRO BIJELJINA: Riješićemo problem (video)

Stanovnici naselja Knez Ivo od Semberije obratili su se portalu Dešavanja u Bijeljini kako bi iznijeli u javnost...

NEŠKOVIĆ (SDS) IZABRAN ZA DELEGATA U DOMU NARODA PS BiH

Posalnik SDS Želimir Nešković iz Lopara, na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, je izabran za delegata...

BIJELJINA: Organizovana regionalna konferencija „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ (foto)

Danas su u Bijeljini, u okviru Projekta jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti (PREPS) u...

Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za...