VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

Datum:

Share post:

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema rodu, i žrtvom i odricanjem, i hrabrošću i odvažnošću, i istrajnošću i upornošću, naš i rekao bih svesrpski i sveslovenski Filip Višnjić, poručio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

Na svetkovini u čast rođenja Filipa Višnjića, Perić je istakao da„srpski Homer“ ne samo da je veličanstveno obilježio jedno teško vrijeme, već je snagom svog raskošnog duha ostavio srpskoj kulturi bisere nad biserima bez kojih svakako Srbi ne bi bili ono što jesu, narod ponosan na svoje slavne pretke, i po kulturnom i obrazovnom djelanju, radom na duhovnom polju, junaštvu, viteštvu i čovekoljublju.

– Naš Filip, davno nazvan „srpski Homer“ uvijek je aktuelan i uvijek će to da bude-naglasio je Perić.

Generalni sekretar Matice srpske Milan Micić u besjedi je rekao da je Filip Višnjić duhovnim očima vidio svijet a koji je živjeći u vremenu istorije kroz epsku pjesmu gradio slike istorije.

-Višnjić je obilježio srpski prostor ali i koji je postao pjesnik srpske revolucije. On je pokazatelj da Prvi srpski ustanak i srpske revolucije nisu živjeli samo na teritoriji današnje Srbije nego da su živjeli i u prekodrinskim Srbima, da je Prvi srpski ustanak bio jedan svesrpski pokret-rekao je Micić.

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić rekao je da je da samo snažna kultura jednog društva jeste garancija jednoj državi u današnjoj utakmici među prosvećenim narodima i zato su veliki pjesnici, pisci, artisti i umjetnici najveći dobrotvori čovječanstva.

-Sjećanje na njih je naša sveta dužnost i odgovornost prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Slijepi srpski guslar Filip Višnjić ostavio je epske pjesme u kojima je iskazao sve ono što nije vidio očima ali je vidio dušom, odnosno, sve ono što je vidio dušom spleo je u pjesmu i ostavio potomstvu s posvetom koja je nadživjela doba u kome je nastala i postala neiscrpna riznica mudrosti- znak pored puta-poručio je Tešić.

Zajedno sa brojnim gostima svečanosti je prisustvovao predsjednik opštine Osečina iz Srbije Nikola Tomić rekao je da su Srbi jedno sa obje obale rijeke Drine.

-Moramo da sačuvamo našu kulturu, to je i sam Filip Višnjić radio u svom radu i djelovanju a to mi moramo da nastavimo gdje god postoji Srbi i srpski narod-rekao je Tomić.

On je najavio učešće Kulturno-umjetničkog društva iz Ugljevika na ljetnjem kampu u julu mjesecu u Osečini.

Načelnik Ugljevika Perić zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Ugljevik Zoranom lazićem i direktorom Turističke organizacije Ugljevika Draganom Đokić uručili su nagrade najboljim litararnim radovima na temu „Lik i djelo Filipa Višnjića“  i likovnim radovima.

Najbolji literarni rad je rad Dejana Jovičića iz SŠC „Mihailo Petrović Alas“ dok je Sofija Vujević iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“ osvojila prvo mjesto za najbolji likovni rad.

Prethodno su delegacije iz Loznice, Osečine i Ugljevika položili cvijeće na spomen-obilježja Filipa Višnjića u rodnom mjestu Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi i Ugljeviku.

Organizator Svečane akademije je Turistička organizacija Ugljevika i Centar za kulturu „Filip Višnjić“ a opštine Ugljevik bila je generalni pokrovitelj ove kulturne manifestacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pashalno večernje u ugljevičkom hramu: VASKRS SRCA „UŽARIO“ (foto)

U ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve služeno je Pashalno večernje nakon čega su vjernici pošli u ophod oko...

TREND SE NASTAVLJA Hrana poskupljuje u cijelom svijetu, najviše na udaru meso

Svjetske cijene hrane u aprilu su porasle drugi mjesec zaredom. Cjelokupni rast cijena najvećim je dijelom posljedica rasta...

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U BIJELJINI U XX VIJEKU

Srpska pravoslavna crkva na području Bijeljine ima znamenitu prošlost koja seže do vremena vladavine slavne loze Nemanjića. Najstariji...

31. bijeljinska “Jajarijada” – Najtvrđe jaje donio Dušan Dragutinović, a najljepše našarano Vuk Maglajčević (foto)

U Centru za kulturu danas je održana 31. po redu "Jajarijada - tradicionalni izbor najljepšeg i najtvrđeg jajeta"....