VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

Datum:

Share post:

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema rodu, i žrtvom i odricanjem, i hrabrošću i odvažnošću, i istrajnošću i upornošću, naš i rekao bih svesrpski i sveslovenski Filip Višnjić, poručio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

Na svetkovini u čast rođenja Filipa Višnjića, Perić je istakao da„srpski Homer“ ne samo da je veličanstveno obilježio jedno teško vrijeme, već je snagom svog raskošnog duha ostavio srpskoj kulturi bisere nad biserima bez kojih svakako Srbi ne bi bili ono što jesu, narod ponosan na svoje slavne pretke, i po kulturnom i obrazovnom djelanju, radom na duhovnom polju, junaštvu, viteštvu i čovekoljublju.

– Naš Filip, davno nazvan „srpski Homer“ uvijek je aktuelan i uvijek će to da bude-naglasio je Perić.

Generalni sekretar Matice srpske Milan Micić u besjedi je rekao da je Filip Višnjić duhovnim očima vidio svijet a koji je živjeći u vremenu istorije kroz epsku pjesmu gradio slike istorije.

-Višnjić je obilježio srpski prostor ali i koji je postao pjesnik srpske revolucije. On je pokazatelj da Prvi srpski ustanak i srpske revolucije nisu živjeli samo na teritoriji današnje Srbije nego da su živjeli i u prekodrinskim Srbima, da je Prvi srpski ustanak bio jedan svesrpski pokret-rekao je Micić.

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić rekao je da je da samo snažna kultura jednog društva jeste garancija jednoj državi u današnjoj utakmici među prosvećenim narodima i zato su veliki pjesnici, pisci, artisti i umjetnici najveći dobrotvori čovječanstva.

-Sjećanje na njih je naša sveta dužnost i odgovornost prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Slijepi srpski guslar Filip Višnjić ostavio je epske pjesme u kojima je iskazao sve ono što nije vidio očima ali je vidio dušom, odnosno, sve ono što je vidio dušom spleo je u pjesmu i ostavio potomstvu s posvetom koja je nadživjela doba u kome je nastala i postala neiscrpna riznica mudrosti- znak pored puta-poručio je Tešić.

Zajedno sa brojnim gostima svečanosti je prisustvovao predsjednik opštine Osečina iz Srbije Nikola Tomić rekao je da su Srbi jedno sa obje obale rijeke Drine.

-Moramo da sačuvamo našu kulturu, to je i sam Filip Višnjić radio u svom radu i djelovanju a to mi moramo da nastavimo gdje god postoji Srbi i srpski narod-rekao je Tomić.

On je najavio učešće Kulturno-umjetničkog društva iz Ugljevika na ljetnjem kampu u julu mjesecu u Osečini.

Načelnik Ugljevika Perić zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Ugljevik Zoranom lazićem i direktorom Turističke organizacije Ugljevika Draganom Đokić uručili su nagrade najboljim litararnim radovima na temu „Lik i djelo Filipa Višnjića“  i likovnim radovima.

Najbolji literarni rad je rad Dejana Jovičića iz SŠC „Mihailo Petrović Alas“ dok je Sofija Vujević iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“ osvojila prvo mjesto za najbolji likovni rad.

Prethodno su delegacije iz Loznice, Osečine i Ugljevika položili cvijeće na spomen-obilježja Filipa Višnjića u rodnom mjestu Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi i Ugljeviku.

Organizator Svečane akademije je Turistička organizacija Ugljevika i Centar za kulturu „Filip Višnjić“ a opštine Ugljevik bila je generalni pokrovitelj ove kulturne manifestacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas u 16 časova GLASANJE O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Njemačka ima uvodnu riječ, debati u Njujorku prisustvuje i Aleksandar Vučić

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH...

KMF “RADNIK MD SHOP“: Na finalnu utakmicu u subotu u Bijeljinu dolaze braćа iz Srbije (foto)

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: KMF "Radnik MD Shop" je domaćin u drugoj finalnoj...

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...