Od danas obavezna zimska oprema

Datum:

Share post:

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) obaviještava sve vozače da je danas stupio na snagu Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima kojim je propisano da sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila 2023. godine posjedovati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove.

Pravilnikom su od navedene obaveze izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama. 

“Zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka”, saopšteno je iz AMS RS.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa minimalnom dubinom gazećeg sloja četiri milimentra i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka. 

AMS RS podsjeća vozače da se pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu, odnosno kada je kolovoz zaleđen. 

Za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu. 

AMS RS podsjeća da vožnja u zimskom periodu, naročito kada ima snijega, za mnoge vozače predstavlja problem, jer se u mnogome razlikuje od načina upravljanja vozilom u drugim godišnjim dobima. 

“Vozilo valja pripremiti za vožnju u surovim zimskim uslovima kad vozače čekaju niske temperature, snijeg i led na kolovozu, koji zahtjevaju dodatni oprez za volanom”, dodaje se u saopštenju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...

DODIK – POTPISAĆU: Nova sjednica Kolegijuma NS RS, na dnevnom redu Izborni zakon RS

U ovim trenucima u NS RS počela je sjednica Kolegijuma, a kako saznajemo, tema je Izborni zakon Republike...

MILIČEVIĆ: SDS žrtvovao sebe za Srpsku, a vi niste spremni na to!

"Srpska demokratska stranka 2006. godine, a počev od 2004. godine bila je u veoma teškoj situaciji suočena sa...