BIJELJINA: MLADI INOVATORI TEHNIČKE ŠKOLE NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA

Datum:

Share post:

Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem bila je danas domaćin nadama srpske nauke, učenicima Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine koji su osvojili zlatnu medalju na takmičenju međunarodnog karaktera koje je održano ovog mjeseca u Novom Sadu.
Mladi inovatori, učenici pomenute škole, Marko Jovanović, Dragana Rikić i Stefan Lazić, pod mentorstvom profesora Žive Makrina, osvojili su zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“, u organizaciji Saveza pronalazača Vojvodine, za dron sa pokretnom rukom i 3D štampač.

U trci za medalje je bilo nešto više od stotinu dvadeset inovacija, pronalazaka, novih proizvoda, tehnologija i radova mladih talenata.

Gradonačelnik LJubiša Petrović je, poslije današnjeg prijema, rekao da osvojene nagrade bijeljinskih srednjoškolaca samo potvrđuju kakve kapacitete i talente naš grad ima.

– Bila je čast razgovarati sa ovim mladim ljudima. Saznali smo i koliko je bilo teško i izazovno postići ovakve rezultate. S tim u vezi, Grad Bijeljina, nastavljajući praksu pružanja podrške obrazovanju i talentima, nagradiće, simbolično, postignuti uspjeh i učenika i mentora Makrina – reko je Pertović i najavio da je, okvirno, postignut dogovor da u Centru za kulturu i Muzeju Semberije bude, do kraja godine, održan događaj naučnog karaktera na kojem bi trebalo da budu izložene sve inovacije, kako bismo javnosti što bolje pokazali uspjehe naših sugrađana u oblasti nauke.

Profesor Makrin kaže da njegova aktivnost sa učenicima na polju inovacija traje od 2008. godine, a da su rezultati tog rada počeli da pristižu već od 2010. godine. Uspjesi su se nizali iz godine u godinu, a učešća na događajima koji promovišu inovacije su brojna, kako u zemlji i regionu, tako i u inostranstvu.

– Iza nas stoji veliki broj medalja kao rezultat predanog rada sa učenicima. Nijedan uspjeh ne bi bilo moguće postići da nema ozbiljnog rada i velikog talenta naših učenika – naglasio je profesor Makrin.

Marko Jovanović, učenik trećeg razreda, nije krio zadovoljstvo što je je osvojio zlatnu medalju za projekat dron sa pokretnom rukom koja daje mogućnost prenosa predmeta uz ostale, poznate, funkcije drona. Mladi inovator kaže da je ideja za stvaranje ovakvog uređaja došla kao posljedica činjenice da je upotreba dronova veoma učestala u različitim oblastima života.

Stefan Lazić je učenik drugog razreda, a na „Tesla festu“ je učestvovao kao dio ekipe koja je predstavila 3D štampač za koji je i nagrađena. Napominje da su zajedničkim snagama napravili odgovarajuće programe, a štampač sklapali ručno. U njegovom timu je bila i Dragana Rikić koja takođe, pohađa drugi razred Tehničke škole.

– Priznanje da smo zvanično najbolji na „Tesla festu“ stvara jedan poseban osjećaj zadovoljstva. Trudićemo se i dalje da nastavimo realizaciju novih i kvalitetnih i deja – rekla je Rikićeva.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanhaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Teja Dora skače od sreće, SRBIJA U FINALU!

Najveće muzičko takmičenje "Evrovizija 2024" održava se ove nedelje u Malmeu u Švedskoj, gdje se predstavnica Teja Dora...

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...