BIJELJINA: MLADI INOVATORI TEHNIČKE ŠKOLE NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA

Datum:

Share post:

Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem bila je danas domaćin nadama srpske nauke, učenicima Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine koji su osvojili zlatnu medalju na takmičenju međunarodnog karaktera koje je održano ovog mjeseca u Novom Sadu.
Mladi inovatori, učenici pomenute škole, Marko Jovanović, Dragana Rikić i Stefan Lazić, pod mentorstvom profesora Žive Makrina, osvojili su zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“, u organizaciji Saveza pronalazača Vojvodine, za dron sa pokretnom rukom i 3D štampač.

U trci za medalje je bilo nešto više od stotinu dvadeset inovacija, pronalazaka, novih proizvoda, tehnologija i radova mladih talenata.

Gradonačelnik LJubiša Petrović je, poslije današnjeg prijema, rekao da osvojene nagrade bijeljinskih srednjoškolaca samo potvrđuju kakve kapacitete i talente naš grad ima.

– Bila je čast razgovarati sa ovim mladim ljudima. Saznali smo i koliko je bilo teško i izazovno postići ovakve rezultate. S tim u vezi, Grad Bijeljina, nastavljajući praksu pružanja podrške obrazovanju i talentima, nagradiće, simbolično, postignuti uspjeh i učenika i mentora Makrina – reko je Pertović i najavio da je, okvirno, postignut dogovor da u Centru za kulturu i Muzeju Semberije bude, do kraja godine, održan događaj naučnog karaktera na kojem bi trebalo da budu izložene sve inovacije, kako bismo javnosti što bolje pokazali uspjehe naših sugrađana u oblasti nauke.

TESTNA REKLAMA

Profesor Makrin kaže da njegova aktivnost sa učenicima na polju inovacija traje od 2008. godine, a da su rezultati tog rada počeli da pristižu već od 2010. godine. Uspjesi su se nizali iz godine u godinu, a učešća na događajima koji promovišu inovacije su brojna, kako u zemlji i regionu, tako i u inostranstvu.

– Iza nas stoji veliki broj medalja kao rezultat predanog rada sa učenicima. Nijedan uspjeh ne bi bilo moguće postići da nema ozbiljnog rada i velikog talenta naših učenika – naglasio je profesor Makrin.

Marko Jovanović, učenik trećeg razreda, nije krio zadovoljstvo što je je osvojio zlatnu medalju za projekat dron sa pokretnom rukom koja daje mogućnost prenosa predmeta uz ostale, poznate, funkcije drona. Mladi inovator kaže da je ideja za stvaranje ovakvog uređaja došla kao posljedica činjenice da je upotreba dronova veoma učestala u različitim oblastima života.

Stefan Lazić je učenik drugog razreda, a na „Tesla festu“ je učestvovao kao dio ekipe koja je predstavila 3D štampač za koji je i nagrađena. Napominje da su zajedničkim snagama napravili odgovarajuće programe, a štampač sklapali ručno. U njegovom timu je bila i Dragana Rikić koja takođe, pohađa drugi razred Tehničke škole.

– Priznanje da smo zvanično najbolji na „Tesla festu“ stvara jedan poseban osjećaj zadovoljstva. Trudićemo se i dalje da nastavimo realizaciju novih i kvalitetnih i deja – rekla je Rikićeva.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanhaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

”Od Baha do Sevdaha” – koncert Siniše Pajića u Bijeljini (foto)

Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“ organizuje koncert Siniše Pajića pod nazivom ”Od Baha do Sevdaha” 6. decembra 2022....

Dragan Marinković Maca: „Da li smo komični u svojoj tragičnosti ili tragični u svojoj komičnosti, vječno pitanje…“ (video)

Dragan Marinković Maca, poznati srpski glumac i reditelj, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini u emisiji "Razgovor...

Koncert Dženana Lončarevića na otvaranju Brčko City Parka

Najveći retail park u Bosni i Hercegovini, otvara se 8.12.2022. godine. Na preko 28 000 kvadrata, sa 450...

POBJEDA KOŠARKAŠICA LAVOVA U PETOM KOLU PRVENSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Nakon kraće pauze uslovljene reprezentativnim obavezama u kvalifikacijama za Eurobasket, u vikendu za nama nastavljeno je Prvenstvo Bosne...