Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Datum:

Share post:

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U pratnji kineskog predsednika je i njegova supruga profesorka Peng Lijuan.

Kineskog predsednika dočekali su i supruga predsednika Vučića, Tamara Vučić, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

U delegaciji su i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

U čast kineskog predsednika KUD „Kolo“ izvešće dve numere, „Igrale se delije“ i „Moravac“.

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije, prenosi Tanjug.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.   

Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova, a njegov boravak u Srbiji obezbeđivaće oko 3.400 policajaca.

Ceremonija svečanog dočeka kineskog predsednika Si Đinpinga planirana je za sutra ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanak predsednika Vučića i Sija.

Pre njihovih zvaničnih izjava za medije biće održan plenarni sastanak delegacija predvođen predsednikom Vučićem i predsednikom Sijem.

Predsednik Vučić izjavio je ranije da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga ogromna čast, odgovornost i obaveza i velika šansa za Srbiju i naglasio da je saradnja sa Kinom Srbiji donela mnogo, a da jedan od sporazuma, potpisan u oktobru u Pekingu – Sporazum o slobodnoj trgovini stupa na snagu 1. jula.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma „Pojas i put“, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

On je petodnevnu turneju počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održana šesta “Kotlićijada“ u majevičkom selu Miladići (foto)

U majevičkom selu Miladići, organizovana je tradicionalna šesta “Kotlićijada” na kojoj je učešće uzelo 21 ekipa sa preko...

Izložba novinske fotografije Siniše Pašalića u Banskom dvoru

Izložba novinske fotografije fotoreportera Siniše Pašalića biće otvorena 20. maja s početkom u 19.00 časova u Malom izložbenom...

Po odluci Sabora SPC nova titula vladike Fotija biće mitropolit zvorničko-tuzlanski

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je danas da će po odluci Svetog arhijerejskog sabora njegova nova titula...

POTRAGA U TOKU: Nestao helikopter sa iranskim predsednikom

Iranska državna televizija izvestila je da je helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem "teško sleteo", bez detaljnijeg objašnjenja. Spasioci su...