Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Datum:

Share post:

Praznična cijena prasadi ide i do 12 KM po kilogramu i to sve zbog manjka svinja na tržištu. Prisutnost afričke svinjske kuge primorala je farmere da veliki dio svinja eutanazira, a uzgajivači glavnog krivca vide u onima koji nisu ispoštovali biosigurnosne mjere propisane od strane resornog ministarstva. To su većinom oni koji posluju u sivoj zoni i drže životinje, klaonice i pečenjare „na divlje“.

„Jednostavno imaju osjećaj da će to zaobići njih, da ne treba da se pridržavaju mnogih mjera i isto tako klanice i pečenjare na divlje što rade, bacaju svagdje iznutrice, ne vode računa ni o krvi ni o sluzi. To može ukoliko se svi uozbiljimo i počnemo da prijavljujemo one koji to rade nelegalno“, kaže Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske.

Vlasnici pečenjara apeluju na građane da kupuju samo u ovlaštenim objektima. Jedino tako mogu biti sigurni da je meso koje se nalazi na trpezi pregledano, bezbjedno i zdravo.

„Garantujem da tu meso mora biti ispravno, pregledano sanitarno higijenski i sve ostalo, znači imamo svu kompletnu dokumentaciju koja prati od same kupovine tog praseta, do isporuke u svadbeni salon, ugostiteljski objekat i sve ostalo“, kaže Dalibor Kotur, vlasnik pečenjare „Kotur“ Gradiška.

Da se onima koji posluju u sivoj zoni mora stati u kraj, saglasno je i resorno Ministarstvo. Pojačan je rad inspekcijskih kontrola na terenu. 

„Mi smo prije 20 dana krenuli intenzivno sa tim aktivnostima, upravo zato što nam nadolaze naši predstojeći praznici, veliki vaskršnji praznik i upravo smo svjesni da je u tom periodu pojačan promet životinja, zato se stavlja akcenat upravo na to, u smislu da- ali pod određenim uslovima- da su te životinje obilježene, da posjeduju uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja i da su pod nadzorom veterinarske službe“, kaže Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Svi objekti u kojima se životinje obrađuju i peku moraju biti u sistemu. Oni koji ne poštuju mjere dobiće prekršajni nalog, ali i kazne.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Građani i institucije da istaknu zastave Republike Srpske

Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da danas, na dan glasanja o rezoluciji o Srebrenici u...

Ispaljeno 39 protivgradnih raketa: Strijelci imali posla u cijeloj Srpskoj

Strijelci Protivgradne preventive Republike Srpske ispalili su 39 raketa na teritoriji Srpske tokom jučerašnjeg nevremena, saopšteno je iz...

Dnevni horoskop za 23. maj

OVAN Posao: Pokušajte da budete otvoreniji za nove ideje vaših kolega, previše ste konzervativni. Ljubav: Odnos zahteva komunikaciju, a vi ste je...

PET MAGAZIN: Zašto je važna kastracija i sterilizacija pasa i mačaka

Posljednjeg utorka u februaru u više od 70 zemalja obilježava se Svjetski dan sterilizacije i kastracije pasa i...