KARDIOLOGIJA BIJELJINSKE BOLNICE POMJERA GRANICE

Datum:

Share post:

Kardiološki tim bijeljinske bolnice je napravio još jedan iskorak u elektrofiziologiji srca uvođenjem nove tehnike implantacije pejsmejkara, stimulacijom provodnog sistema, koja je juče izvedena u našoj zdravstvenoj ustanovi, uz podršku stručnjaka za aritmije iz Hrvatske.

Profesor Angelkov je naveo da se radi o kardiološkoj metodi koja se u svijetu primjenjuje tek pet godina, a da se u regionu radi samo u Hrvatskoj i Mađarskoj.

“Zahvaljujemo kolegama iz Kliničko bolničkog centra Rijeka koji su nam bili podrška za izvođenje prva dva slučaja, mada sam ja boravio ranije kod njih i imao sam priliku da se upoznam sa novom metodom implantacije pejsmjekera. Bijeljinska bolnica će biti jedina ustanova u Republici Srpskoj i Srbiji koja će obavljati ovu vrstu imaplantacija pejsmejkera, a sve zahvaljujući ogromnoj podršci i razumijevanju prof. dr Zlatka Maksimovića koji nam je omogućio da pratimo svjetske dostignuća u kardiologiji”, izjavio je Angelkov.
On je rekao da su juče u bijeljinskoj bolnici uspješno izvedene trajne fiziološke elektrostimulacije kod dva pacijenta koji se nakon intervencije osjećaju veoma dobro.
“Radi se o potpuno novoj tehnici implantacije pejsmejkera gdje se stimuliše lijeva grana Hisovog snopa i na taj način pacijent dobija mnogo više u hemodinamskom smislu. Na ovaj način mogu da se liječe ljudi koji imaju srčanu slabost, a treba im pejsmejker, a takvih je u populaciji oboljelih više od 30 odsto. Ovdje se ne radi o drugoj vrsti pejsmejkera, nego o drugačijem pozicioniranju elektrode u odnosu na klasične imlantacije pejsmejkera. Nakon ove intervencije pacijenti ima bolju funkcionalnu i radnu sposobnost ”, izjavio je prof. dr Lazar Angelkov, šef kardiološkog tima za aritmije u Bolnici “Sveti vračevi”.
U timu iz Hrvatske, koji je juče boravio u bijeljinskoj bolnici bio je jedan od najboljih invazivnih kardiologa i elektrofiziologa iz Hrvatske prof. dr Sandro Brusić, šef elektrofiziološkog laboratorija i poliklinike Kliničko bolničkog centara Rijeka.
“Nekada osobe ne podnose dobro klasične pejsmejkere. Kod pacijenata koji imaju prošireno srce može doći do dodatnog slabljena srca, a kada se stavi ovakva vrsta elektrostimulacije, onda oni ne samo da stimuliraju, nego i liječe srce, odnosno, sprečavaju da se ono dalje širi i slabi”, izjavio je on.
Profesor Brusić je rekao da je prijatno iznenađen uslovima koje je zatekao u bijeljinskoj bolnici.
“Nisam očekivao ovako lijepu bolnicu, ovako dobre uslove i tako prijatnu atmosferu među kolegama. Vaša bolnica je mnogo ljepša od naše(osmijeh). Imate stručan kadar i vidi se da se tu vrijedno radi, a ovo je samo jedno unaprijeđenje koje je uvijek potrebno”, izjavio je prof. Brusić.
Da bijeljinska bolnica ima sjajne stručnjake potrđeno je na nedavno održanom kardiološkom kongresu u Sarajevu, na kojem su učestvovali naši kardiolozi i direktor naše ustanove prof. dr Zlatko Maksimović.
“Prošle sedmice bio sam na Kongresu kardiologa u Sarajevu i tada sam se dodatno uvjerio kakve stručnjake naša Bolnica ima i koliko brzo napredujemo.Sve je to razlog da još više ulažemo u oblast kardiovaskularne medicine, da radimo i više i bolje. To je siguran recept za uspjeh.” rekao je prvi čovjek bijeljinske bolnice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Bolnia „Sveti Vračevi“ Bijeljina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Pred prepunom salom Centra za kulturu „Semberija“ održana Manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto)

Večeras je u Centru za kulturu Semberija pred prepunom salom organizovana manifestacija inkluzivnog karakterwa pod nazivom "Zajedno možemo...

Gradonačelnik Bijeljine posjetio preduzeće ’’Patriot’’ (foto)

Gradonačelnik Bijeljine posjetio je juče (petak, 02 decembar 2022.) preduzeće ’’Patriot’’ koje zapošljava ratne vojne invalide iz Odbrambeno-otadžbinskog...

NEŠIĆ, DNS: Vukanovićev poslanik nije glasao za kandidata PDP

Lider DNS-a Nenad Nešić komentarisao je glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izbor delegata u Domu naroda...

U Beogradu promovisane knjige o stradanju djece u Srpskoj tokom rata

Monografija "Djeca žrtve rata" i knjiga "Šta su skrivile" autora Nikole Borkovića predstavljene su danas u beogradskom Centru...