LAZAREVIĆ, AGRARNI FOND: Zavšena sedamnaesta dionica puteva u seoskim poručjima u Semberiji (foto)

Datum:

Share post:

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina istakao je da je Agrarni fond ranije započeo pregovore sa Vladom RS za pomoć seoskim mjesnim zajednicama u Semberiji, a prvi razlog je poboljšanje infrastrukture u selima. Tri miliona maraka su namjenska sredstva za asfaltiranje i postavljanje rasvjete u seoskim mjesnim zajednicama.

Kako je rekao Lazarević, ulaganje u infrastrukturu u selima omogućiće bolje uslove za život u seoskim mjesnim zajednicama, te će podići dignitet Savjeta mjesnih zajednica, koji je ponižen proteklih godina.

U julu mjesecu, Agrarni fond je poslao zahtjev Kompenzacionom fondu za odobravanje sredstava koja su prebačena 9. avgusta. Već 12. avgusta raspisan je tender za dva miliona i 700.000KM za puteve i 300.000KM za postavljenje rasvjete.

Na 15. redovnoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina, 24. avgusta usvojen je program korištenja sredstava koje je odobrio Kompenzacioni fond, a nakon toga Agrarni fond je dobio Pravilnik o potraživanju sredstava i saglasnost od ministra poljoprivrede, s obzirom da je ruralni razvoj u nadležnosti ministarstva poljoprivrede.

Nakon što su prikupljeni svi potrebni materijali, isti su poslati Gradonačelniku Petroviću na uvid.

“Okvirni sporazum za ruralni razvoj Semberije – asfaltiranje kategorisanin i nekategorisanih puteva, potpisan je 21. septembra sa „Bijeljina put“ d.o.o. , “ Zvornik putevi“ d.o.o. i „Galax-niskogradnja“ d.d., a Javni poziv za podnošenje Zahtjeva od strane Savjeta seoskih Mjesnih zajednica objavljen je na oglasnoj tabli Agrarnog fonda. Već 30. septembra, mašine su poslate u Međaše, Veliku Obarsku i Donju Čađavicu”, rekao je Lazarević.

Do sada je potpisano 39 ugovora, a očekuje se još nekoliko, što će rezultirati sa 45 ugovora putem kojih će biti asfaltirane dionice koje su u prosjeku između 300m i 500m.

“Danas je zvanično završena sedamnaesta lokacija, koja se nalazi u Donjem Dragaljevcu, što je već prešlo cifru koju je Gradska uprava uradila za protekle dvije godine, i to sa 30% učešća građana. U infrastrukturnim projektima u selima građani neće morati da učestvuju ni sa jednom KM. Moj osnovni motiv je što smo mi kao Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” i SNSD označeni kao kočničari razvoja Bijeljine, što nije tačno. Cilj nam je da Bijeljina napreduje”, rekao je Lazarević za portal Dešavanja u Bijeljini.

S obzirom da su za asfaltiranje potrebni optimalni vremenski uslovi, prioritet je asfalt, a postavljanje rasvjete trenutno je u drugom planu, kako bi se radovi na asfaltiranju završili blagovremeno.

U proteklom periodu, putna infrastruktura urađena je u sljedećim mjesnim zajednicama: Glogovac, Međaši, Balatun, Velika Obarska, Dvorovi, Srednja Čađavica, Novi Dvorovi, Donja Čađavica, Dazdarevo, Gornji Magnojević, Donji Dragaljevac.

“Nije dužnost Vlade RS da asfaltira lokalne puteve, ali ima volju i hoćemo da pokažemo da nismo mi kočničari, a neko je nesposoban i bezobrazan, treće opcije nema. Imati 135.000.000KM u dvije godine na raspolaganju i tako malo uraditi je u domenu naučne fantastike”, rekao je Lazarević, te dodao da je rok za radove potpisan na 31.12.2022. godine i da će ih do tada završiti.

Komentarišući najavljenu krivičnu prijavu protiv Agrarnog fonda, koju je podnijeo Gradonačelnik Petrović, Lazarević je rekao da organi treba da rade svoj posao.

“Gradonačelnik je podnijeo prijavu protiv odgovornih u Agrarnom fondu, zato što nešto donose svojim građanima, a on je uskratio pomoć Vlade RS svojim građanima neproglašavaljem elementarne nepogode suše, tako da će i on dobiti krivičnu prijavu. Narod će imati koristi od ovoga što je uradio Agrarni fond, a od onoga što on nije uradio, narod će imati štetu. Dva -tri miliona maraka pomoći je uskraćeno poljoprivrednicima Semberije, samo zato što “njegovo visočanstvo” ne želi da proglasi stanje suše”, rekao je Lazarević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUDA IDE PARTIZAN? Bez titule 7 godina, dug 45 miliona evra, igrači bježe

Igor Duljaj je još jedan u nizu trenera koji su potrošeni i koji su platili ceh lošem radu...

Odbornici SO Ugljevik jednoglasni na tematskoj sjednici: UGLJEVIK NE DA RUDNO BOGATSTVO I OBRAZ!

Odbornici Skupštine opštine Ugljevik na današnjoj tematskoj sjednici jednoglasno su donijeli zaključke kojima se traži od nadležnih institucija...

I za ove prvomajske praznike Sindikat za sutra sprema posni radnički pasulj

Radnici, opasuljite se! Sindikat za sutra sprema posni radnički pasulj i ove PRVOMAJSKE PORUKE Savez sindikata Republike Srpske ne...

JELENA TRIVIĆ: Paradoks je da pravosnažno osuđivani investitor podnosi Krivičnu prijavu protiv nekog ko ukazuje na kršenje Zakona (foto)

-Nažalost, paradoks je da investitor, koji je inače pravosnažno osuđivan, podnosi Krivičnu prijavu protiv nekog ko ukazuje na...