Radnici, opasuljite se! Sindikat za sutra sprema posni radnički pasulj i ove PRVOMAJSKE PORUKE

Savez sindikata Republike Srpske ne odustaje od tradicije: ni sindikalne, ni pravoslavne. Kao i ranijih godina i sutra će u Parku Mladen Stojanović spremiti kazan radničkog pasulja, i to posnog, je Međunarodni dan rada pada na Veliku srijedu.

Kako je saopšteno iz SS RS, protestno okupljanje zakazano je za 10 časova, kada će predstavnici 15 granskih sindikata, te najodgovornije sindikalke i sindikalci, u ime svojih kolega iznijeti radničke zahtjeve, sa jasnim porukama Vladi Republike Srpske i Uniji poslodavaca Republike Srpske.

Sindikalci će ponovo će upozoriti na radničko siromaštvo, na neprihvatljivo male plate i na opasnost da Srpska ostane bez radnika, jer se radno sposobno stanovništvo masovno seli na Zapad, u potrazi za boljim uslovima života i rada.

prvomajski protest u parku mladen stojanović danko ruzicic
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako je za Srpskainfo rekao Danko Ružičić, potpredsjednik SS RS za privredne grane, glavni zahtjev Sindikata jeste uvođenje novog sistema obračuna plata.

 Taj sistem plata bismo morali dogovoriti kroz socijalni dijalog sa poslodavcima i Vladom, kako bi se Opštim kolektivnim ugovorom utvrdili najniži koeficijenti za svako radno mjesto, naravno u zavisnosti od specifičnosti i složenosti radnog mjesta i potrebne stručne spreme. Taj bi se koeficijent množio sa najnižom platom, kao osnovicom – objašnjava Ružičić.

danko ružičić sindikat rs
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER

On dodaje da bi takav sistem plata eliminisao ono što u Srpskoj imamao danas, nakon povećanja minimalca na 900 KM, a to je uravnilovka, pa tako nije rijedak slučaj da inženejri imaju istu platu kao NK radnici ili čistačice.

-Najniža plata nije dovoljna da bi se ostvarila socijalna pravda i zaštitio standard radnika, a ona, uostalom, nije u skladu ni sa evropskim standardima, jer se u EU sindikati zalažu za dostojanstvene plate. Šta je dostojanstvno u plati za koju ne možeš da kupiš ni hranu svojoj djeci – poručuje Ružičić.

Da li će se radnici, nakon ovakvih poruka i porcije pasulja, konačno opasuljiti i početi da se upornije bore za svoja prava, ili će i dalje hrliti tamo gdje ima dostojanstvene plate?

Sindikalci poručuju da je krajnje vrijeme da se opasulje i poslodavci, jer će inače ostati bez radnika, koji ima donose lijepe profite.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име