U bijeljinskoj Biblioteci predstavljene knjige prof. dr Ristanovića i mr Lukić (foto)

Datum:

Share post:

U organizaciji JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina i Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina sinoć su predstavljene dvije knjige, „Ogledi, besjede, eseji“ autora prof. dr Cvijetina Ristanovića i „Kad sjećanja zabole“, autorke mr Ljiljane Lukić.

Događaj je od izuzetne važnosti, jer se obilježava 120 godina SPKD „Prosvjeta“.

„Sa­dr­žaj Ri­sta­no­vi­će­vih ogle­da i stu­di­ja obra­zlo­žen je ja­sno de­fi­ni­sa­nim ci­lje­vi­ma iz­u­ča­va­nja, sa­o­bra­znim ana­li­tič­kom pri­stu­pu u tu­ma­če­nju i re­cep­ci­ji oda­bra­nih te­ma i knji­žev­nih de­la. Kom­ple­men­tar­nom pri­me­nom otvo­re­nih me­to­do­lo­ških pri­stu­pa ko­ji ima­ju upo­ri­šte u na­u­ci i te­o­ri­ji, a ba­zi­ra­ni su na spo­lja­šnjem i unu­tra­šnjem iz­u­ča­va­nju knji­žev­nog tek­sta, Ri­sta­no­vić je ba­cio ja­če sve­tlo na stva­ra­nje po­je­di­nih pi­sa­ca i vre­me nji­ho­vog ži­vo­ta – pre sve­ga, na te­mat­ski i idej­ni okvir raz­li­či­tih žan­rov­skih mo­de­la, na svoj­stva sti­la i je­zi­ka, na knji­žev­ne ju­na­ke i idej­nu slo­je­vi­tost zna­če­nja i po­ru­ka, na isto­ri­ju i mo­ti­ve na­sta­ja­nja po­je­di­nih de­la, ne za­ne­ma­ru­ju­ći pri­tom ni etič­ki i so­ci­jal­ni ka­rak­ter knji­žev­ne umet­no­sti.“ (iz pogovora Miomira Milinkovića)

„No­vi ro­man Lji­lja­ne Lu­kić Kad sje­ća­nja za­bo­le za­sno­van je na kla­sič­nom to­po­su (pro)na­đe­nog ru­ko­pi­sa, za­pra­vo Dnev­ni­ka ‘iz­ve­sne’ Je­le­ne Mi­li­vo­je­vić. Pri­ča ovog ro­ma­na sme­šte­na je u osam­de­se­te go­di­ne mi­nu­lo­ga sto­le­ća. Je­le­na Mi­li­vo­je­vić upo­zna­je na jed­nom tu­ri­stič­kom pu­to­va­nju po Ita­li­ji ‘iz­ve­snog’ Di­mi­tri­ja Mi­tju Do­ki­ća, no­vi­na­ra jed­nog be­o­grad­skog li­sta, što se okon­ča­va ro­man­som, ko­ja će za­do­bi­ti svoj sta­no­vi­ti, stro­go kon­tro­li­sa­ni happening, ali ne­će ima­ti i svoj, za po­ne­kog či­ta­o­ca, oče­ki­va­ni ili že­lje­ni kon­ven­ci­o­nal­ni happy end.

Pre­po­ru­ču­jem ovaj ro­man či­ta­o­ci­ma ko­ji će uži­va­ti u in­te­re­sant­noj, i, broj­nim za­ple­ti­ma, is­pre­ple­te­noj fa­bu­li i lič­no­sti­ma ko­je će du­go pam­ti­ti.“ (An­đel­ko Anu­šić)

„U raz­gra­na­toj na­ra­ci­ji, vi­še­sloj­na zna­če­nja ostva­ru­je kom­bi­na­ci­ja ra­zno­vr­snih iz­ra­žaj­nih po­stu­pa­ka, pu­to­pi­snog, dnev­nič­kog, di­ja­lo­škog, mo­no­lo­škog, do­ku­men­tar­nog i dru­gih sti­lo­va. Re­flek­siv­nost gra­na kroz te­mat­ske kru­go­ve mo­ti­vom kri­vi­ce bez kri­vi­ce, kao iz an­tič­ke tra­ge­di­je, u ko­joj su glav­ni li­ko­vi Je­le­na i Di­mi­tri­je Mi­tja.

Kao bo­žan­ski pu­to­kaz svje­tlu­ca sve­vre­me­na lju­bav Je­le­ne Zla­to­no­so­vić iz sred­njo­vje­kov­nog Zvo(r)ni­ka i dok­to­ra Ni­ko­la u sa­vre­me­nom pu­tu Na­de, za­pra­vo Ev­do­ki­je, igu­ma­ni­je ma­na­sti­ra Gra­ča­ni­ca i Ta­nje i Na­ta­še, či­ji će sin Ni­ko­lo na­sta­vi­ti lo­zu Te­o­do­ki­sa, od­no­sno Do­ki­ća.

Ta­ko se ži­vot, ipak, na­sta­vlja.“ (Ružica Komar)

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...