LAZAREVIĆ, AGRARNI FOND: Zavšena sedamnaesta dionica puteva u seoskim poručjima u Semberiji (foto)

Datum:

Share post:

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina istakao je da je Agrarni fond ranije započeo pregovore sa Vladom RS za pomoć seoskim mjesnim zajednicama u Semberiji, a prvi razlog je poboljšanje infrastrukture u selima. Tri miliona maraka su namjenska sredstva za asfaltiranje i postavljanje rasvjete u seoskim mjesnim zajednicama.

Kako je rekao Lazarević, ulaganje u infrastrukturu u selima omogućiće bolje uslove za život u seoskim mjesnim zajednicama, te će podići dignitet Savjeta mjesnih zajednica, koji je ponižen proteklih godina.

U julu mjesecu, Agrarni fond je poslao zahtjev Kompenzacionom fondu za odobravanje sredstava koja su prebačena 9. avgusta. Već 12. avgusta raspisan je tender za dva miliona i 700.000KM za puteve i 300.000KM za postavljenje rasvjete.

Na 15. redovnoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina, 24. avgusta usvojen je program korištenja sredstava koje je odobrio Kompenzacioni fond, a nakon toga Agrarni fond je dobio Pravilnik o potraživanju sredstava i saglasnost od ministra poljoprivrede, s obzirom da je ruralni razvoj u nadležnosti ministarstva poljoprivrede.

Nakon što su prikupljeni svi potrebni materijali, isti su poslati Gradonačelniku Petroviću na uvid.

“Okvirni sporazum za ruralni razvoj Semberije – asfaltiranje kategorisanin i nekategorisanih puteva, potpisan je 21. septembra sa „Bijeljina put“ d.o.o. , “ Zvornik putevi“ d.o.o. i „Galax-niskogradnja“ d.d., a Javni poziv za podnošenje Zahtjeva od strane Savjeta seoskih Mjesnih zajednica objavljen je na oglasnoj tabli Agrarnog fonda. Već 30. septembra, mašine su poslate u Međaše, Veliku Obarsku i Donju Čađavicu”, rekao je Lazarević.

Do sada je potpisano 39 ugovora, a očekuje se još nekoliko, što će rezultirati sa 45 ugovora putem kojih će biti asfaltirane dionice koje su u prosjeku između 300m i 500m.

“Danas je zvanično završena sedamnaesta lokacija, koja se nalazi u Donjem Dragaljevcu, što je već prešlo cifru koju je Gradska uprava uradila za protekle dvije godine, i to sa 30% učešća građana. U infrastrukturnim projektima u selima građani neće morati da učestvuju ni sa jednom KM. Moj osnovni motiv je što smo mi kao Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” i SNSD označeni kao kočničari razvoja Bijeljine, što nije tačno. Cilj nam je da Bijeljina napreduje”, rekao je Lazarević za portal Dešavanja u Bijeljini.

S obzirom da su za asfaltiranje potrebni optimalni vremenski uslovi, prioritet je asfalt, a postavljanje rasvjete trenutno je u drugom planu, kako bi se radovi na asfaltiranju završili blagovremeno.

U proteklom periodu, putna infrastruktura urađena je u sljedećim mjesnim zajednicama: Glogovac, Međaši, Balatun, Velika Obarska, Dvorovi, Srednja Čađavica, Novi Dvorovi, Donja Čađavica, Dazdarevo, Gornji Magnojević, Donji Dragaljevac.

“Nije dužnost Vlade RS da asfaltira lokalne puteve, ali ima volju i hoćemo da pokažemo da nismo mi kočničari, a neko je nesposoban i bezobrazan, treće opcije nema. Imati 135.000.000KM u dvije godine na raspolaganju i tako malo uraditi je u domenu naučne fantastike”, rekao je Lazarević, te dodao da je rok za radove potpisan na 31.12.2022. godine i da će ih do tada završiti.

Komentarišući najavljenu krivičnu prijavu protiv Agrarnog fonda, koju je podnijeo Gradonačelnik Petrović, Lazarević je rekao da organi treba da rade svoj posao.

“Gradonačelnik je podnijeo prijavu protiv odgovornih u Agrarnom fondu, zato što nešto donose svojim građanima, a on je uskratio pomoć Vlade RS svojim građanima neproglašavaljem elementarne nepogode suše, tako da će i on dobiti krivičnu prijavu. Narod će imati koristi od ovoga što je uradio Agrarni fond, a od onoga što on nije uradio, narod će imati štetu. Dva -tri miliona maraka pomoći je uskraćeno poljoprivrednicima Semberije, samo zato što “njegovo visočanstvo” ne želi da proglasi stanje suše”, rekao je Lazarević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF Radnik MD Shop protiv Željezničara u Tuzli

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: U subotu na teren izlazi i naša juniorska ekipa....

Balkan TRIP TV u posjeti Turističkoj organizaciji Bijeljina (foto)

Jedina turistička televizija na Balkanu, koja egzistira od 2020. godine, bila je danas gost Turističke organizacije Bijeljina. -Naš grad...

PETROVIĆ: Grad Bijeljina po prvi put organizuje kolektivno vjenčanje

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svom zvaničnom FB nalogu najavio po prvi put organizaciju kolektivnog vjenčanja u...

Da li će neko od poslanika u NS RS izbjeći sutrašnju sjednicu?

Još uvijek nije stiglo nijedno obavještenje narodnih poslanika o odsustvu sa sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Opozicionari...