PAO DOGOVOR U ISTOČNOM SARAJEVU Dodik i Čović nastavljaju partnerstvo na svim nivoima vlasti u BiH

Datum:

Share post:

Milorad Dodik i Dragan Čović nastavljaju partnerstvo na svim nivoima vlasti u BiH – od kantonalnih, entitetskih do državnog nivoa.

Lider SNSD Milorad Dodik je nakon sastanka delegacija SNSD i HDZ u Istočnom Sarajevu rekao da će HDZ biti zastupljen u novoj vladi RS i Vijeću naroda RS, dodajući da i SNSD očekuje učešće u vlasti u Federaciji BiH.

– Borićemo se da se ojača suverenitet BiH i kroz otkazivanje visokog predstavnika i stranih sudija i zalažemo se za izmjene Izbornog zakona – rekao je Dodik.

On je rekao da suverentitet BiH može biti ojačan ako lokalne institucije preuzmu odgovornost za funkcionisanje kompletne BiH.

-BiH kao pastorče međunarodne zajednice nemoguće je da nastavi ovako da živi. I to neće biti dopušteno. Tražimo dogovor i reprezentativnost kod Bošnjaka. Srbi i Hrvati imaju repetrezentaciju na nivou BiH, čekamo reprezetnaciju Bošanjaka. Nećemo uticati ko su oni, ali čekamo da se što prije pojave. Nemojte da vas dugo čekamo – rekao je Dodik.

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će se saradnja SNSD i HDZ nastaviti još izraženije, s obzirom na izborni rezultat koji su ostvarile obje stranke, navodeći da će prioritet biti izmjene Izbornog zakona BiH.

– Naše partnerstvo se nastavlja. Bilo bi tako i da su rezultati lošiji, ali posebno kada su rezultati ovakvi kakvi jesu, to je dodatna obaveza da sarađujemo. Ključna tema je Izborni zakon kako ne bi došli u situaciju da jedan narod drugima bira predstavnike. Zajedno ćemo graditi sve politike kada je riječ o spoljnoj politici. Tražićemo partnere sa kojima ćemo se dogovarati kako bi riješili ključna pitanja. Prioriteti koji trebaju biti ugrađeni u Izborni zakon su legitimno predstavljanje konstitutivnostih naroda i partner iz bošnjačkog naroda će morati isto razmišljati – poručio je Čović.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Teja Dora skače od sreće, SRBIJA U FINALU!

Najveće muzičko takmičenje "Evrovizija 2024" održava se ove nedelje u Malmeu u Švedskoj, gdje se predstavnica Teja Dora...

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...