Vlada Srpske utvrdila Nacrt zakona o fiskalnim kasama

Datum:

Share post:

Vlada RS utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po kojem se ukida zatvaranje objekata od 15 dana u kojima se ne izdaju fiskalni računi, a umjesto toga uvodi se novčana kazna od 10.000 do 20.000 KM ako poreski obveznik plati kaznu u roku od 48 dana, izjavila je ministarka finansija RS Zora Vidović.

Dodaje da je ovaj zakon predložen Narodnoj skupštini RS zbog brojnih žalbi sa terena, prije svega jer zatvaranjem radnji zaposleni ostaju bez primanja na određeno vrijeme.

-Međutim, ako poreski obveznik ne plati kaznu, objekat se zatvara na 30 dana. Ako ponovi prekršaj, platiće duplo veću kaznu i biće zatvoren na 60 dana- izjavila je Vidovićeva.

Ona je navela da je ovaj zakon utvrđen u okviru plana Vlade u suzbijanju sive ekonomije. Isto tako, Vlada je predložila da se ukine porez na dobit onim preduzećima koja iz dobiti ulažu u opremu i postrojenja.

TESTNA REKLAMA

Sada se jedinstvena stopa poreza na dobit od deset odsto.

Po riječima ministarke Vidović, Vlada je predložila i određene izmjene Zakona o osiguravajućim društvima u smislu prilagođavanja tržišnom poslovanju. Tako će direktor osiguravajućeg društva morati da ima dva pomoćnika direktora, a svako ovo društvo imaće i odbor za reviziju. Povećava se i obavezna visina kapitala na šest miliona KM.

Vlada je utvrdila i Nacrt izmjena Zakona o platnom prometu jer Centralna banka uvodi registar računa fizičkih lica.

-To će nam pomoći u kontrolama pravnih lica. Postoje opravdane sumnje da su novac iz kompanija prebacivali na račune fizičkih lica, ali nismo mogli doći do računa. Po uvođenju registra, stvari će se promijeniti- dodala je ona.

Vidovićeva je rekla da su navedeni zakoni dio plana Vlade na rasterećenju privrede i povećanju njene konkurentnosti, te da imaju podršku poslodavaca.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...