Ukrajina i Rusija potpisale sporazum o izvozu žita

Datum:

Share post:

Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora.

Mnogi se nadaju da će ovaj sporazum omogućiti Ukrajini, petom izvozniku pšenice u svijetu i velikom izvozniku kukuruza i ječma, da prvi put poslije skoro pet mjeseci izveze žito koje leži u skladištima zbog blokade crnomorskih luka, čime bi se potencijalno spriječila prijeteća katastrofalna globalna kriza hrane, prenose svjetski mediji.

"Rusija ne podstiče prehrambenu krizu i nastaviće da snabdijeva hranom i energijom i ispunjava međunarodne sporazume", obećao je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je rekao da su problemi počeli tokom pandemije virusa korona, kada je Zapad koristio novac za preusmjeravanje robnih i prehrambenih lanaca, "zaoštravajući situaciju u zemljama u razvoju koje zavise od uvoza hrane".

TESTNA REKLAMA

"Rusija će nastaviti savjesno da ispunjava svoje obaveze iz međunarodnih sporazuma u vezi sa izvozom hrane, đubriva, energenata i drugih dobara od vitalnog značaja za Afriku", rekao je Lavrov.

Rusija je danas proširila spisak neprijateljskih država uključivši još pet – Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Dansku i Slovačku.

U dokumentu koji je potpisao Mihail Mišustin, ruski premijer, preciziran je broj lica sa kojima diplomatsko-konzularna predstavništva ovih država mogu zaključiti ugovore o radu u Rusiji.

 
 

Za Grčku – 34, za Dansku – 20, za Slovačku – 16. Sloveniji i Hrvatskoj zabranjeno je da zapošljavaju lokalna lica u svojim diplomatskokonzularnim predstavništvima u Rusiji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....

Na poziv Mitropolije crnogorsko – primorske Dodik posjetio svetinje u Crnoj Gori

Na poziv Mitropolije crnogorsko - primorske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je svetinje u Crnoj Gori. -...

KABINET GRADONAČELNIKA: MJEŠTANI I SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA DA PRIJAVE PRIORITETE ZA ASFALTIRANJE I JAVNU RASVJETU

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Kompenzacioni fond Republike Srpske je na račun Agrarnog fonda Grada...

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...