OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Datum:

Share post:

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto da se “građani ne mogu pouzdati u institucije u kojima predominantno rukovode potomci nekadašnjih ratnih zločinaca” u Republici Srpskoj označeno je kao ratnohuškačko uz poziv nadležnim institucijama da reaguju.

Mediji prenose da je među ideolozima ovog vijeća, koje poziva na sukobe i urušava međusobno povjerenje naroda i suživota, jedan od optuženih u slučaju “Dobrovoljačka”. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan pozvao je tužilaštva da po službenoj dužnosti pokreću krivične postupke protiv onih koji dižu tenzije i uznemiravaju građane u BiH. Karan je ukazao da su takvi pozivi i izjave neodgovorni, neozbiljni i zlonamjerni i njima se pravi šteta sopstvenom narodu, ali i cijeloj BiH te vještački izazivaju tenzije.

– Oni imaju isključivo jedan jedini cilj – stvaranje tenzija među konstitutivnim narodima u BiH – rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, ne postoje relevantni pokazatelji koji bi potkrijepili jednu jedinu riječ onih koji daju takve pozive i komentare.

Karan je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa drugim agencijama u BiH traži uzroke i izvore onih koji plasiraju takve izjave.

– Sami ćemo preduzimati mjere gdje god dođemo do relevantnih, a bavimo se već tim saznanjima – poručio je Karan.

On smatra da je sve ovo dio ukupne kampanje političke rezolucije o Srebrenici, ali i da je MUP Republike Srpske bez obzira na insinuacije, laži i ratnohuškačku retoriku garant mira i stabilnosti Srpske i njenih građana.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je srpski narod mora ostati hladan, proračunat i posvećen Srpskoj i da ne treba da nasjeda na prokovacije poput pamfleta „Bosansko-bošnjačkog narodnog vijeća“.

Stevandić je ukazao da su upravo ovakvi pamfleti jedini činili ekstremizam.

-Drugi ekstremizmi ne postoje. Takve provokacije trebamo ignorisati i žigosati kao provokatorske dokumente ili provokatorske akcije. Moramo ostati hladni, proračunati, posvećeni sebi i Republički Srpskoj. Kada možemo da budemo takvi, onda nema pobjednika nad nama – rekao je Stevandić novinarima u Palama.

Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je sve nadležne institucije da provjere bezbjednosno stanje u BiH i da utvrde ko se, mimo postojećih institucija, planira samoorganizovati sa ciljem navodne odbrane imovine i građana. BORS je u saopštenju pozvao EUFOR i druge međunarodne snage bezbjednosti da ne plaše bespotrebno građane Republike Srpske obilazeći opštine u Srpskoj u kojima navodno postoje bezbjednosne prijetnje, nego da lociraju stvarne opasnosti u BiH i djeluju u skladu sa propisanim nadležnostima.

– Osuđujemo saopštenje Bošnjačkog narodnog vijeća koje su prenijeli pojedini mediji, a u kojem se poziva na samoorganizovanje zbog navodnih najava od ekstremista da će doći do nemira – dodaju iz BORS-a.

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske ukazali su da iz FBiH ne prestaju sa provokacijama prema srpskom narodu, od kojih je najnovija poziv “Bosansko-bošnjačkog narodnog vijeća” “na samoorganizovanje”, ali i poručili da nema tog pritiska i prijetnje koji će spriječiti volju Srba da zaštite Republiku Srpsku i interese srpskog naroda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: Episkop Fotije na Đurđevdan, slavu Opštine, služio liturgiju (foto)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je na Đurđevdan, Dan i krsnu slavu opštine Lopare, u crkvi Pokrova Presvete...

DR ALEKSANDRA MIJATOVIĆ: Sa prvim simptomima alergija, potrebno je posjetiti doktora (video)

Za portal Dešavanja u Bijeljini, o periodu alergija, samim alergijama i liječenju, pričala je dr Aleksandra Mijatović, specijalista...

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2024: Povratak u neogruevizam?

U Republici Sjevernoj Makedoniji će se 8.maja 2024.godine održati drugi krug predsjedničkih izbora i redovni parlamentarni izbori.  Na izborima, prema...

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...