Snimanje dozvoljeno, žalba nije: Ovo su za sada poznati detalji o ponovljenom brojanju glasova za predsjednika Srpske

Datum:

Share post:

Protiv ove naredbe nije dozvoljena posebna žalba, rečenica je na kraju jučerašnje odluke CIK BiH o ponovljenom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske, na koju mnogi nisu obratili pažnju.

Predsjednik SNSD i kandidat za predsjednika RS, Milorad Dodik, izjavio je da će uložiti žalbu na odluku CIK Sudu BiH, ako im, kako kaže, i to dozvole.

– Ako ima p od pravosuđa morali bi da je ponište, i nateraju CIK da donese preliminarne rezultate, pa onda da donose neke odluke – izjavio je Dodik za RTRS.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako nam je nezvanično rečeno u CIK, oni su i u ranijim izborima donosili naredbe, ali ni na jednu od njih nije dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

– Međutim, ako na adresu CIK BiH dođe žalba na naredbu, CIK BiH mora da se izjasni i da je, vjerovatno, odbaci, a onda na to postoji pravo žalbe Sudu BiH. Takva je procedura – kaže izvor Srpskainfo.

TESTNA REKLAMA

Aleksandar Jokić, advokat iz Banjaluke, objašnjava da formulacija na kraju narebe CIK znači da nema prava žalbe nekoj drugoj komisiji, kao drugostepenom organu.

-Sudu BiH se može podnijeti žalba u upravnom sporu – kaže Jokić za Srpskainfo.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Aleksandar Jokić

Kada će početi ponovljeno brojanje, koliko će trajati, na koliko posmatrača imaju pravo politički subjekti, te da li je moguće da mediji uživo prenose brojanje – pitanja su koja smo zvanično uputili CIK BiH.

Portparolka CIK, Maksida Pirić, kaže da i u samoj naredbi piše da će vrijeme i dinamika biti naknadno utvrđeni, nakon čega će javnost i svi ostali biti blagovremeno obaviješteni.

Naredba kaže da će ponovljeno brojanje biti održano u sportskoj dvorani „Zetra“, po dinamici koju utvrdi direktor Glavnog centra za brojanje. Prema odluci CIK BiH od 28. jula 2022, za direktora Glavnog centra imenovan je Goran Mišković, koji je generalni sekretar CIK BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/INGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/INGIER

– Što se tiče pitanja koliko će trajati brojanje, još se radi na organizaciji stolova, timova za brojanje i ostale pripreme. Javnost će i o tome biti blagovremeno informisana. Kada je riječ o posmatračima, u naredbi stoji da akreditovani posmatrači političkih stranaka ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike RS, i nezavisni kandidati, kao i kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, mogu biti prisutni u toku brojanja, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje – kaže Pirićeva za Srpskainfo.

U prevodu, dozvoljeno je prisustvo (za sada nepoznatom broju) posmatrača SNSD i PDP, Miloradu Dodiku, Jeleni Trivić i ostalim kandidatima za predsjednika RS, kao i posmatračima koji su već u Glavnom centru za brojanje.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Potpredsjednica SNSD, Željka Cvijanović, izjavila je da će ova stranka zahtijevati da se sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup, s ciljem potpune transparentnosti.

Kako nam je rečeno u CIK, to neće biti problem.

– Naravno, snimanje je moguće. Ali, tu nema priča, snima se samo postupak brojanja glasova – kaže Pirićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

KOŠARKAŠI BIJELJINSKE BUDUĆNOSTI SLAVILI NAKON PRODUŽETKA U ISTOČNOM SARAJEVU

Košarkaši Budućnosti savladali su Slaviju u Istočnom Sarajevu 96:90 poslije produžetka u utakmici 5. kola prvenstva BiH. Kasnio je...

MUSTAFA GRADAŠČEVIĆ, SDA: “Poslanici Pokreta za državu (SDP, BHZELENI, DF) IZDALI STE I PRODALI povjerenje onih ljudi koji su vam povjerili svoje glasove“

FB status kandidata SDA, u okviru Pokreta za državu na predhodnim Opštim izborima Mustafe Gradaščevića iz Bijeljine –...

Dresovi Ujedinjene Srpske hit u Kataru (foto, video)

Svjetsko prvenstvo u Kataru ovih dana je u centru pažnje čitave planete. https://youtu.be/2_xPqgpGh6M I dok fudbalska reprezentacija Srbije, na žalost...

TRIVIĆEVA IZOSTALA Borenović i Stanivuković sa odbornicima i poslanicima: Usvajamo pobjedničku taktiku za naredne izbore (foto)

Rukovodstvo PDP-a sa vidnim izostankom Jelene Trivić danas se okupilo na ručku. Sve su objavili i na društvenim...