PU BIJELJINA: U narednom periodu pojačana kontrolu učesnika u saobraćaju u zonama škola

Datum:

Share post:

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina danas je održana konferencija, sa ciljem da se javnost upozna sa rezultatima rada policijskih službenika u julu 2022. godine.

Analizirajući sve činjenice i rezultate rada, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina na konferenciji je ocjenjeno kao zadovoljavajuće.

Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina rekao je da koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela u julu iznosi oko 90%, a koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu oko 71%.

“U julu mjesecu, nadležnim tužilaštvima podneseno je 66 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, od čega su rasvjetljena 63 krivična djela”, rekao je Terzić.

On je istakao da će pripadnici PU Bijeljina u sklopu početka nove školske godine u narednom periodu pojačati kontrolu učesnika u saobraćaju u zonama škola sa ciljem podizanja nivoa bezbjednosti učenika.

Takođe, u narednom periodu planski će pristupiti realizaciji niza aktivnosti koje se odnose na bezbjedno održavanje predstojećih opštih izbora u BiH. Aktivnosti će biti realizovane kroz tri faze.

“Prva faza obuhvata pripremne aktivnosti koje počinju početkom narednog mjeseca i ta faza je karakteristična za održavanje većeg broja promotivnih skupova političkih subjekata. Druga faza vezana je za aktivnosti koje se odnose na obezbjeđenje samog glasačkog procesa, a treća faza obuhvata postizborne aktivnosti po završetku izbornog procesa”, rekao je Terzić, te apelovao na građane i političke subjekte da daju svoj doprinos kako bi izbori protekli bezbjedno, u skladu sa demokratskim načelom.

Srđan Gajić, načelnik sektora kriminalističke policije rekao je da je u julu podneseno 66 izvještaja protiv 69 lica koja su počinila 70 krivičnih djela. Od ukupnog broja prijavljenih lica, 62 lica su muškog pola i sedam lica su ženskog pola. Takođe, evidentirano je i 15 povratnika u izvršenju krivičnih djela, a zabilježen i jedan maloljetnik u izvršenju krivičnog djela.

“Povećan je ukupan broj krivičnih djela za 4,5% u odnosu na isti period prošle godine, ali je i koeficijent ukupne rasvjetljenosti u julu 2022 godine 90%. Što se tiče krivičnih djela opšteg kriminaliteta, evidentirano je 55 krivičnih djela, podnešeno je 54 izvještaja nadležnim tužilaštvima i prijavljeno 57 lica. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti ovih djela je oko 88% i veći je za 12% u odnosu na jul prethodne godine”, rekao je Gajić.

Takođe, evidentirano je i 18 slučajeva opojnih droga, pet krivičnih djela privrednog kriminaliteta koji se odnose na zloupotrebu službenog položaja i obmanu.

Igor Kapikul, načelnik Sektora policije kazao je da je na području PU Bijeljina u julu evidentirano 50 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje za 24% u odnosu na isti izvještajni period prošle godine.

“Evidentiran je 71 prekršaj protiv javnog reda i mira, što je manje za 22% i evidentirano je 62 izvršioca prekršaja. Od ukupnog broja izvršilaca 11 njih se pojavljuju kao povratnici u izvršenju prekršaja, što predstavlja smanjenje za 48%. Podnijeto je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 43 prekršajnih naloga. Po polnoj strukturi najveći broj izvršilaca je muškog pola, 51 lice, a 11 lica su ženskog pola“, rekao je Kapikul i dodao da su evidentirana četiri lica afro – azijskog porijekla i da su sva lica muškog pola. Njihovo ponašanje je i dalje miroljubivo, te nisu stvarali probleme kada je riječ o bezbjednosti.

Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja rekao je da je stanje bezbjednosti u saobraćaju u julu ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

“U julu dogodilo se 108 saobraćajnih nezgoda, od čega tri nezgode sa poginulim licima u kojima su četiri lica smrtno stradala. Dogodilo se šest nezgoda sa teškim tjelesnim povredama u kojima je šest lica zadobilo teže tjelesne povrede, dok je 28 saobraćajnih nezgoda registrovano sa lakim tjelesnim povredama. U  ovom periodu dogodila se 71 nesreća sa materijalnom štetom”, rekao je Knežević, te dodao da je najveći broj saobraćaja registrovan zbog nepropisnog odstojanja, oduzimanja prvenstva prolaza i radnje skretanja.

U mjesecu julu evidentirano je ukupno 3.486 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Ukupno je iz saobraćaja isključen 361 vozač, od čega 305 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...