AGRO SAVJET: Kako izgleda pokvaren med i kako ga prepoznati

Datum:

Share post:

Med je prirodni resurs s dugotrajnim svojstvima — ako ga pravilno zatvorite i pohranite stotinama godina, i dalje je dobar za jelo. Unatoč tome što može trajati tako dugo, još uvijek ne može ostati svjež kao što je bio kad je prvi put zatvoren.

Kao pčelar ili potrošač meda, trebali biste znati kada se vaš med pokvari. Tako da možete njime upravljati i osigurati njegov kvalitet. No šta kada to ne učinite? Kako izgleda pokvaren med i kako ga prepoznati?

Zašto med traje

Ako želite znati kako se med kvari i kako izgleda pokvaren med, morate znati šta ga čini dugotrajnim. Tri su glavna svojstva zašto med tako dugo traje:

  • Veći sadržaj šećera nego vlage.
  • Antimikrobni enzimi koje proizvode pčele.
  • Kisela priroda.

Med ima veći sadržaj šećera od vlage

Med se sastoji od 80 posto šećera i 18 posto vlage. Njegov visok sadržaj šećera pomaže u sprječavanju rasta i razmnožavanja mikroorganizama, poput gljivica i bakterija.

Evo kako to radi – visok sadržaj šećera u medu uzrokuje visok osmotski tlak u njemu. Na taj način dolazi do osmotskog učinka, koji tjera vodu unutar stanica mikroorganizama da istječe van.

Također, s obzirom da je sadržaj vode vrlo nizak, to omogućuje interakciju visokog sadržaja šećera s molekulama vode na takav način da mikroorganizmi neće moći održati život. Ukratko, zbog niskog sadržaja vode u medu, on se ne razgrađuje.

Još jedna stvar koju treba napomenuti je da je med pregust da bi mikrobi mogli rasti i razmnožavati se jer se kiseonik u njemu ne može lako otopiti.

Med sadrži antimikrobne enzime

Mikrobni enzim u medu je glukoza oksidaza. Pčele izlučuju enzime u nektar kako bi sačuvale med od mikroba. Nakon što je med dovoljno zreo, enzimi glukoza oksidaza pretvaraju šećer u medu u proizvodnju vodikovog peroksida i glukonske kiseline. Vodikov peroksid ubija bakterije.

Med je kisele prirode

pH meda može biti vrlo kiseo jer se kreće od 3,2 do 4,5 i prosječno ima pH od 3,9. Kisela priroda meda je zbog glukonske kiseline, koja se proizvodi kada nektar sazrije, a nakon što se u njega izluči glukoza oksidaza iz pčele.

Bakterije poput E.coli, salmonele i streptokoka ne mogu održati život u medu zbog njegove kisele prirode.

Pokvari li se med?

Da. Iako med ima puno antimikrobnih svojstava, ipak se može pokvariti i uzrokovati bolest. Postoji nekoliko slučajeva kada se to događa:

  • Kontaminacija
  • Patvoreno
  • Neispravno pohranjeno
  • Kristalizovano dugo vremena

Kontaminacija

Dva su načina na koja se med kontaminira mikrobima:

  • Prirodna kontaminacija
  • Kontaminacija izazvana čovjekom

Prirodna kontaminacija

Postoji nekoliko mikroba koji su prirodno prisutni u medu:

  • Bakterije
  • Kalupi
  • Kvasac

Oni se mogu dobiti iz zraka, prašine, prljavštine, cvijeća, peluda ili probavnog trakta pčela. Ne rastu i ne razmnožavaju se pravilno u medu i nalaze se samo u malim količinama. To je zbog antimikrobnih svojstava meda, kao što smo već spomenuli. Stoga ti prirodni mikrobi nisu zdravstveni problem.

Međutim, u smislu smrtonosnosti, isto se ne može reći za C. botulinum, koji je također prirodni kontaminant meda.

To je neurotoksin koji je bezopasan za odrasle, ali u rijetkim slučajevima može uzrokovati ozbiljna oštećenja živčanog sustava beba od godinu dana ili manje. Također može uzrokovati probleme s disanjem i paralizu kod beba.

Kontaminacija izazvana čovjekom

Do kontaminacije meda može doći i sekundarnim smetnjama. To može biti zbog opreme koju tokom obrade koriste ljudi, kukci, životinje, vjetar, pa čak i voda.

Krivotvoreni med

S obzirom na troškove i vrijeme u proizvodnji meda, tvrtke ga pokušavaju krivotvoriti kako bi smanjile troškove proizvodnje i povećale količinu proizvoda. Takvo krivotvorenje meda može se učiniti hranjenjem pčela šećernim sirupom od kukuruza.

Hranjenje pčela šećernim sirupom može biti loše i za pčele i za med. Bolesti se mogu prenijeti među pčelama dok se hrane blizu jedna drugoj.

Nepravilno uskladišten med

Ako med ne skladištite pravilno, riskirate da ometate njegova antimikrobna svojstva. To će dovesti do kontaminacije i degradacije meda. Kada med ostane izložen sunčevoj svjetlosti, njegov sadržaj vode će se povećati, dajući mikrobima resurse za rast i razmnožavanje a vama priliku da vidite kako izgleda pokvaren med.

Ako se ostavi da se kristalizira dulje vrijeme

Kristalizacija meda nije štetna za zdravlje jer je to prirodan proces i događa se čak i ako med pravilno skladištite. Postaje loš samo ako se ostavi da kristalizira dulje vrijeme — to će uzrokovati otpuštanje više vode i fermentaciju. To ćete primijetiti kada boja meda postane bjelja i postane neprozirna, jedan od znakova kako izgleda pokvaren med.

Fermentacija nije opasna, ali uzrokuje da med gubi okus i privlačnu zlatnu boju.

Kako izgleda pokvaren med?

Kako izgleda pokvaren med? Kad se med pokvari, dobije mutnožutu boju umjesto bistre zlatne — tekstura tada postaje gušća dok ne postane zrnasta. Nakon što se konačno smatra “lošim”, boja postaje bijela, a tekstura postaje tvrda. Cijeli ovaj proces je zbog dugotrajne kristalizacije meda.

Drugi pokazatelj kako izgleda pokvaren med je kada on potamni, izgubi aromu i okus. To je uzrokovano skladištenjem meda jako dugo. Ako se konzumira u ovakvom stanju, ne predstavlja opasnost za zdravlje, ali više nije ni privlačna hrana.

Zaključak

Med je prirodni resurs koji se ne kvari lako zbog svojih antimikrobnih svojstava. Kad se med pokvari, trebali biste imati dovoljno informacija da znate uzrok, bilo da je to zbog prirodnog procesa ili ljudske intervencije.

Kako izgleda pokvaren med i kako ga prepoznati? Signalni znak da je med postao loš ili krivotvoren može se vizualno utvrditi samo promjenom boje i debljine meda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: med-i-zdravlje.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...