NA DANAŠNJI DAN umrli Ava Gardner i Mihailo Bata Paskaljević

Datum:

Share post:

Na današnji dan 26. januara 1924. godine u SSSR-u drugi Svesavezni kongres Sovjeta odlučio da tijelo sovjetskog boljševičkog vođe Vladimira Lenjina, koji je umro pet dana ranije, bude očuvano balsamovanjem. Takođe je odlučeno da u čast Lenjina bivša prijestonica carske Rusije Petrograd bude preimenovan u Lenjingrad.

Istog dana 1973. godine umro je američki filmski glumac rumunskog porijekla Edvard Robinson, koji se proslavio ulogama gangstera u kriminalističkim filmovima, ali je ispoljio i sjajan komičarski talenat.

Na današnji dan 1977. godine Jugoslavija i Španija zaključile sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju misija u Madridu i Beogradu na nivou ambasada.

Istog dana 1990. godine umrla je američka filmska glumica Ava Gardner, koja je nesvakidašnjom pojavom izmijenila tip filmske ljepotice i ostvarila niz uloga tajanstvenih i inteligentnih žena.

Savjet bezbjednosti UN 1993. godine osudio napad Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu, teritoriju pod zaštitom Unprofora, a 1997. godine policija u Beogradu je upotrijebila silu, suzbivši demonstracije nekoliko desetina hiljada ljudi koji su protestovali zbog poništenja njihove volje na lokalnim izborima.

Na današnji dan 2001. godine otvaranjem pruge Zagreb-Split, preko BiH, ponovo je uspostavljen željeznički saobraćaj između Hrvatske i BiH, nakon skoro desetogodišnjeg prekida.

Istog dana 2004. godine glumac Mihailo – Bata Paskaljević preminuo u zemunskoj bolnici, u 81. godini.

Generalna skupština UN 2007. godine usvojila rezoluciju kojom se osuđuje negiranje Holokausta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...