Slobodan Subotić i Davor Stojanović – policijski službenici PS Bijeljina sa najdužim radnim stažem (foto)

Datum:

Share post:

Davor Stojanović i Slobodan Subotić su policijski službenici Policijske stanice Bijeljina sa najdužim stažem na području našeg grada.

Stojanović je sa samo 18. godina počeo da radi kao policajac, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske radi već 29 godina.

Kroz svoj dosadašnji rad obavljao je poslove pozornika, dežurnog policajca, obezbjeđenje ličnosti i objekta, rad u interventnoj patroli, a od 2007. je vođa sektora u Policijskoj stanici Bijeljina.

„Kada se osvrnem na početak svog rada, u ratno vrijeme radilo se otprilike 15 dana u Bijeljini kao policajac, dok se ostalih 15 dana provodilo na ratištima. Uslovi za rad su bili teški. Pisalo se na Olimpia pisaćim mašinama sa indigom, bilo je jako teško dobiti i novu traku za mašinu. Uniforme su bile maskirne zelene i plave beretke, vozila se Zastava 128, Golf 2, ali su se koristile samo jedan dan u sedmici zbog nedostatka goriva. Plate su bile minorno male, nekih plata sam se i odricao, ali se ipak radilo“ rekao je Stojanović.

Ipak, uvijek dođu bolji dani. Poboljšanje uslova rada počelo je 1998. godine, kada su dobili jednoobrazne uniforme, opasače, šapke i oružje i kada su se plate dosta povećale. On navodi da se tada uveo rad na računarima koji su dosta olakšali posao.

Kako kaže, najteži zadatak u dosadašnjem radu obezbjeđenje lica mjesta gdje je neko lišen života ili kada je u pitanju suicid, posebno ako su u pitanju djeca približno generaciji njegove djece. Bez obzira koliko godina u službi imaš iza sebe i koliko dobro i profesionalno obavljaš posao, navodi da ne može ostati imun na tragediju.

„Najbolje se čovjek osjeća kad prilikom intervencije nekog odvratiš od samoubistva. Posebno bih izdvojio slučaj koji je bio na reonu sela Popovi, došlo je do prevrtanja čamca u rijeku Drinu sa tri lica. Jedno lice se samo spasilo, dok se nažalost drugo lice utopilo, a treće lice odnosno njegovo tijelo koje je nepomično plutalo po rijeci. Ja sam zajedno sa ribarima izvukao na obalu, reanimacijom lica od strane Hitne pomoći isti je preživio“, rekao je Stojanović.

Stojanovićev kolega, Slobodan Subotić, vođa sektora Policijske stanice Bijeljina 2 je takođe iskusni policijski službenik koji više od tri decenije nosi plavu uniformu.

Ipak, u nekim razmišljanjima se razlikuju. Kako kaže Subotić, ranije je bilo lakše raditi, jer su obim i problematika posla bili dosta manji, dok se plava uniforma izuzetno poštovala, iako je ratni i poslijee ratni period bio dosta težak. „Bila je velika oskudica za materijalno tehnička sredstva, ali u tom periodu policajac je bio najviše zaštićen, kako od strane svojih neposrednih starješina, tako i Zakonom o unutrašnjim poslovima“, kaže Subotić.

lako je više od tri decenije u službi građana, Subotić kaže da mu najteže pada kada mora da obezbjeđuje lice miesta kod samoubistva, kao vođa sektora njegove kolege i on su prvi koji izlaze na lice mjesta, posebno mu to teško pada kada je u pitanju mlada osoba.

„lako sam dugogodišnji radnik, još uvijek nisam uspio da naučim da me emocije ne savladaiu u određenim situacijama. Ipak, ima i lijepih trenutaka, a to su oni kada nekome na bilo kakav način pomognete i vidite osmijeh na licu građanina“, kaže Subotić.

Najveći utisak u njegovoj dugogodišnjoj karijeri ostavio je slučaj koji je bio prije dvije decenije, kada se izgubio sedmogodišnji diečak sa podrucja Lopara.

„Zajedno sa svojim kolegama pronašao sam dječaka na području Bijeljine i doveo ga u Policijsku stanicu, dok ne dođu njegovi staratelji po njega. S obzirom da je dječak bio vidno iscrpljen, slabo i oskudno odjeven, donio sam mu garderobu i obuću svog sina“, priča Subotić, te dodaje da, iako je prošlo dosta vremena od tada, često pomisli na tog simpatičnog dječaka, koji mu je svojom dragosti ukrao srce.

Policijski službenici Stojanović i Subotić poručili su mladim kolegama da uče o svom poslu, čitaju zakone, primjenjuju ih na terenu pri obavljanju poslova, da se ne ustručavaju da zatraže pomoć starijih i iskusnijih kolega, jer jedno tako neće pogriješiti.

„Volite posao koji radite i čuvajte ugled i dostojanstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, jer time čuvate i svoj ugled i svoje porodice. Budite dobri ljudi, jer ako budete dobri ljudi – bićete dobri i u službi“, saglasni su kolege Stojanović i Subotić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...