Zašto je OPOZICIJA ODUSTALA od Zvornika i Bratunca

Datum:

Share post:

Izbori u Podrinju: Zašto je opozicija odustala od Zvornika i Bratunca

U Zvorniku i Bratuncu juče su održani prijevremeni izbori za gradonačelnika, odnosno načelnika opštine, a kuriozitet je to da na navedenim izborima opozicija u Republici Srpskoj (SDS, PDP i Pokret “Za pravdu i red”) nije ponudila nijednog kandidata iz svojih redova za čelnike tih mjesta.

Iako su iz opozicije, nedugo nakon raspisivanja prijevremenih izbora za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, objašnjavali da svoje kandidate za te funkcije neće imati jer, kako su tvrdili, izbori u tim mjestima, po sadašnjim izbornim pravilima i zakonu, “ne mogu biti fer ni pošteni”, postoje brojna mišljenja da je tim potezom opozicija napravila još jednu u nizu grešaka, odnosno da je, bez obzira na sve, nedopustivo da su opozicione stranke pristale da bez borbe prepuste Zvornik i Bratunac na upravljanje vladajućim.

SDS SE PREDAO BEZ BORBE: Opozicija NEĆE NI POKUŠATI da “uzme“ Zvornik i Bratunac

Politički analitičar Velizar Antić smatra da je posebno u Zvorniku, koji spada u veće gradove i značajnije regionalne centre u Republici Srpskoj, opozicija morala da ima svog kandidata za gradonačelnika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da je opozicija morala da ima svog kandidata u Zvorniku, a ovako ispada da su se povukli iz bitke prije nego što je ona i počela. Bez obzira da li bi njihov kandidat osvojio 15, 20 ili 30 odsto glasova, opozicija je morala da se pojavi na izborima. Njihova opravdanja u smislu toga da je nemoguća fer izborna utakmica s ovakvim izbornim zakonom pomalo su besmislena, jer je pitanje da li će ovakav izborni zakon biti promijenjen i do lokalnih izbora sljedeće godine. Da li to znači da neće izaći ni na lokalne izbore u cijeloj Republici Srpskoj, jer nisu zadovoljni važećim izbornim pravilima – pita Antić.

Što se tiče Bratunca, prema njegovim riječima, takođe postoji jedna, kako je naziva, jako čudna situacija, a to je, da su u suštini, postojala dva kandidata za načelnika opštine iz vladajuće koalicije, ali nijedan iz opozicije.

– Srđan Rankić, koji je bio protivkandidat SNSD, nije u suštini opozicioni kandidat. On je imao podršku SP i pojedinih opozicionara, ali iza njega nisu stajale opozicione stranke. To je jako čudna situacija. Mislim da je i u Bratuncu opozicija trebala da ima nekog svog kandidata, makar iz simboličnih razloga – kaže Antić za Srpskainfo.

TIGAR U BIHAĆU

Osim Zvornika i Bratunca, juče su prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike opština održani i u nekoliko mjesta u Federaciji BiH. Tako su, naime, izbori za nove gradonačelnike i načelnike održani u Bihaću, Tuzli, Srebreniku i Vogošći, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Posebnu pažnju javnosti prethodnih dana privlačila je kandidatura za novog gradonačelnika Bihaća kontroverznog ratnog komandanta tzv. Armije RBiH, Hamdije Abdića Tigra, koji se povezivao s ratnim zločinima i određenim kriminalnim radnjama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...