PRIMAVERA u Bijeljini po SEDMI put – Internacionalni festival muzike (foto)

Datum:

Share post:

U organizaciji Udruženja građana ”Muzički umjetnici Semberije” od 30. marta do 2. aprila Bijeljina će biti mjesto gdje će se okupiti najveći broj mladih muzičara na sedmom po redu Internacionalnom festivalu muzike ”Primavera”.

Prošlogodišnji festival je ugostio najveći broj učesnika do sada, 600  takmičara iz 92 muzičke škole, akademije i obrazovne institucije iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Na koncertu povodom svečanog otvaranja Festivala nastupiće klavirski duo Dragomir Bratić i Marija Gođevac.

Ovaj festival muzike, omogućava mladim muzičarima  da se kroz muziku druže i odmjere znanja sa svojim vršnjacima u sledećim disciplinama: klavir, klavirski duo, harmonika, violina, solo pjevanje, duvači (flauta, truba, klarinet), gitara i solfeđo.

Mlade umjetnike ocjenjivaće međunarodni žiri sastavljen istaknutih umjetnika i pedagoga.

”Primavera” je jedinstvena ne samo po najvećem broju učesnika nego i po tome što je jedini festival koji za glavnu nagradu dodjeljuje klavir koji osvaja učenik za školu koju predstavlja. Prošle godine ovu nagradu – pianino ”Feurich“ osvojio je za svoju školu ”Vlado Milošević” u Banja Luci mladi gitarista Nikša Rudić Karać.

Veliki broj prijavljenih takmičara i visok nivo izvođaštva su pokazatelj da  Festival ostaje u vrhu najznačajnijih muzičkih takmičenja u regionu.

”Primavera” traje četiri dana, a takmičenje se odvija u četiri koncertne sale u Etno selu ”Stanišić” koje su zahvaljujući prijateljima Festivala Piano Landu iz Beograda opremljene veoma klalitetnim instrumentima što je od izuzetne važnosti za profesionalni razvoj takmičara, tj. budućih umjetnika.

Kako je kroz Festival do sada prošlo preko 2500 takmičara koji dolaze u pratnji profesora, klavirskih saradnika i roditelja možemo slobodno reći da je kroz Bijeljinu tokom festivalskih dana prošlo oko 10000 posjetitelja, a kada govorimo o brojkama izvedeno je oko 10000 kompozicija, dodijeljeno 300 medalja, novčano nagrađeno 42 pobjednika, a takmičare je ocjenjivalo 130 članova žirija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...