MINISTAR ĆORIĆ: Tražimo rješenje za probleme prevoznika

Datum:

Share post:

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Ćorić, gostovao je u Jutarnjem programu RTRS, gdje je govorio o protestima prevoznika, problemima sa kojima se susreću, ali i o aktuelnim projektima u oblasti putne infrastrukture.

Naime, u ponedjeljak su prevoznici započeli protest, nakon čega su ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Ćorić i predsjednik Udruženja prevoznika RS za unutrašnji i međunarodni transport, Nikola Grbić formirali radnu grupu koja će sagledati situaciju i pokušati da riješi probleme prevoznika u Srpskoj. Nakon formiranja radne grupe, prevoznici su prekinuli proteste.

Kako je rekao Ćorić u jutarnjem programu RTRS, prevoznici na ovaj način željeli da skrenu pažnju na određene probleme koje imaju u svojoj oblasti.

"Reagujući odmah po svemu što se dešava na terenu,  pozvao sam ih, razgovarali smo i došli smo do okvirnih rješenja. Na tim sastancima pored prevoznika, prisustvovali su i predstavnici Privredne komore RS. Mislim da je najvažnije u ovom trenutku da zaista vidimo u kakvom okruženju prevoznici rade, šta bi mogli popraviti, iako smo donosili neke mjere koje nisu imale sluha na nivou države. Ono čega se i mi i prevoznici najviše pribojavamo da, iako pronađemo neka rješenja, da ona neće imati razumjevanja na nivou države, tako da ćemo morati da tražimo neka rješenja koja možemo riješiti na entitetu i predlagati neka rješenja za nivo države", rekao je ministar Ćorić.

Kako je istakao, Radna grupa je dobila zadatak da se bavi sveobuhvatnom analizom koja će trajati sedam dana, o položaju prevoznika, ne samo u Srpskoj, već i u okruženju.

Govoreći o manjkavostima u oblasti usluga prevoza, ministar Ćorić je objasnio da se prevoznici susreću sa jednim apsurdom, koji ne postoji u zemljama okruženja. Prevoznici u BiH nemaju povrat PDV-a za sve usluge koje plate u inostranstvu, što je 20-30% sredstava koja bi mogli da uštede. Kao jedan od najvećih problema sa kojima se susreću prevoznici jeste Uredba koja je donesena, odnosno, zabrana izvoza drvnih asortimenata.

"Zbog takve Uredbe, značajan broj naših prevozničkih firmi je maltene stao. Oni upozoravaju da ukoliko ovo ostane na snazi i naredna dva mjeseca, da će to dovesti do kolapsa", rekao je ministar Ćorić, te podsjetio koliko su prevoznici značajni, i u redovnim i u vanrednim (Covid19) situacijama.

"Nismo imali mjeru za prevoznike u drumskom saobraćaju tokom pandemije i način na koji bi im pomogli, možda smo tada i pogriješili. Nisam bio resorni ministar, pa nisam mogao da utičem na neke odluke, ali mislim da je trebalo vozače na neki način nagraditi kao što smo nagrađivali u drugim oblastima", smatra ministar Ćorić.

Kako je naglasio, prekid u transportu, odnosno, protesti nisu izazvali apsolutnu nikakvu štetu, jer je većina prevoznika obavljala svoju djelatnost. Kada je riječ o problemima sa kojima se susreću prevoznici, Ćorić kaže da je jedna od najvećih zamjerki upućena na uslove na graničnim prelazima.

"To više liči na smetlište nego na granični prelaz. Katastrofalna dužina zadržavanja na našoj strani. Mi ne možemo uticati na nešto što se dešava na granici našeg susjeda, ali itekako možemo da utiče na procedure koje se dešavaju u našoj državi i besmisleno je da jedan prevoznik ostane na graničnom prelazu po 7-8 sati da bi bio izvršen pregled i da bi dobio adekvatnu dokumentaciju. Čak, šta više, prevoznici su pominjali da su im tražene protivnaknade kako bi brže dobili dokumentaciju. Nadležni organi treba da se bave tim, a ne da to rješava ministarstvo saobraćaja", kaže Ćorić.

"Naš prioritet je Banjaluka-Beograd i Banjaluka-Prijedor"
Kada je riječ o projektima u oblasti putne infrastrukture, ministar saobraćaja i veza ističe da će most u Gradišci zasigurno promijeniti sliku po pitanju gužve, ali se to neće desiti uskoro. Iako su još u maju mjesecu završeni radovi kada je riječ o strani BiH, Republika Hrvatska svoj dio posla neće završiti naredne dvije godine.

Takođe, premijer Višković nedavno je izjavio da postoje planovi za novi veliki projekat izgradnje brze ceste od Bijeljine prema Romaniji, međutim, kako je istakao ministar, postoje određeni limiti i prioriteti.

"Prostornim planom Republike Srpske definisana je brza cesta od Bijeljine preko Sokoca, Ustiprače do Trebinja, to je zaista nešto što ima smisla, ali hoću da budem jasan, ne želeći da na bilo koji način demantujem ono što je rekao premijer. Premijer je rekao da smo dobili ponudu. Mi stalno dobijamo neke ponude i ideje od naših partnera sa kojima sarađujemo i zaista imamo mnogo zainteresovanih ozbiljnih kompanija koje dolaze u RS i koje žele nešto da rade sa nama. Mi takođe razumijemo i koliko je dubok naš džep, odnosno, kakvi su nam prilivi i odlivi u nekom narednom periodu, imamo potrebu svašta nešto da gradimo u RS, ali imamo i određene limite i prioritete. Naš prioritet je apsolutno Banjaluka-Beograd i  Banjaluka-Prijedor", rekao je Ćorić, te najavio da za nekoliko dana počinju radovi na dionici puta Bijeljina-Rača, koji su trebali započeti u junu mjesecu, ali su kasnili zbog tehničke dokumentacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/rtrs.tv
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...