ŠAROVIĆ: Stop izgradnji minihidrocentrala na našim rijekama

Datum:

Share post:

I Republika Srpska treba dići glas i konačno stati u kraj štetnoj gradnji minihidrocentrala, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke nakon što je juče Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon uporne borbe i insistiranja građana i aktivista,  zabranio izgradnju mini hidroelektrana snage 10 megavata.
 
„Ovo je odličan potez jer je izgradnja MHE na našim rijekama mala korist za pojedinca ali velika šteta za okolinu koja se godinama devastira. Uništavaju se riječni ekosistemi, poguban je uticaj na kompletan biljni i životinjski svijet u neposrednoj okolini“, naglasio je Šarović.
 
Uz sve ovo, kaže on, iskustvo u Republici Srpskoj govori da projekti izgradnje mini hidrocentrala idu preko leđa građana koji svakog mjeseca uz račun za električnu energiju plate i potsticaje za obnovljive izvore energije!
 
„Sve su jasnije zloupotrebe i korupcija u ovoj oblasti, posebno u korištenju ovih sredstava. Ovakvu praksu izdavanja dozvola za MHE kao kod nas nema niko u Evropi! Pokreti za zaustavljanje izgradnji mini hidrocentrala sve više jačaju u regionu Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se i u Republici Srpskoj digne glas i kaže stop ovoj višestruko štetnoj praksi, koju vlast, iako je kroz izmjene zakonske regulative imala priliku, nikada nije htjela prekinuti“, zaključio je predsjednik SDS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: NE BOJIM SE – IDEM DO KRAJA – OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi susret mene i Šmita

„Nemojte mi pričati o sankcijama, idem do kraja, NE BOJIM SE“ Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha...

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...

Poslanici NS RS danas raspravljaju i o Izbornom zakonu RS?

Kako se nezvanično saznaje, Izborni zakon Republike Srpske danas će se ipak naći na dnevnom redu u Narodnoj...

Evo šta piše u informaciji koju danas razmatra NS RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su počeli 11. posebnu sjednicu na kojoj se nalazi "Informacija o aktuelnoj bezbjedonosnoj...