KOVAČEVIĆ: Ako se bude insistiralo na imovini, uslijediće najveća politička kriza

Datum:

Share post:

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je danas da je neko sa strane odredio da pitanje imovine bude ključan problem u BiH i ukoliko se na tome bude insistiralo BiH će doći u najveću političku krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– Ukoliko neko bude insistirao na tome da nešto što je riješeno Ustavom BiH bude sada problematizovano i nama u Republici Srpskoj otima naše šume, vode i hidropotencijale, Elektroprivredu i sve ono što jesu naši resusrsi definitivno ćemo doći u najveću političku krizu ikada u BiH od potpisivanja mira – rekao je Kovačević i dodao da to nije pravi put.

On je naveo da nikad brže poslije izbora nije formiran Savjet ministara, te ukazao da je u ranijim izbornim ciklusima trebalo mnogo više vremena za to, ali i da u tri izborna ciklusa u Federaciji BiH ne mogu da formiraju Vladu.

Kovačević je naveo da postoje dobre, pozitivne stvari, ali da neko drugi želi da stalno postoje problemi u BiH.

– Neko konstantno, prvenstveno sa strane želi da nalazi teme u BiH i da konstantno budemo krizno područje. Mislimo da to nije dobro i smatramo da narodi u BiH treba da počnu da se dogovaraju i sve da se ne diraju stvari koji su dogovorene onog trenutka kada smo potpisali Ustav BiH – rekao je Kovačević za BHT.

On je istakao da treba iskoristiti dobar momentum koji postoji u BiH s obzirom na formiran Savjet ministara i usvojen budžet BiH za ovu godinu, naglasivši da postoje ljudi koji su spremni da se dogovaraju o nekim ozbiljnim energetskim ekonomskim projekatima.

– To su stvari kojima treba da se bavimo – rekao je Kovačević i dodao da bi svi zajedno u BiH trebalo da rade, da se radi u miru, te da Republika Srpska bude slobodna i samostalna unutar dejtonske BiH.

On je istakao da je i pitanje imovine riješeno Ustavom BiH i da nema potrebe da se o tome dogovara u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kovačević je istakao da se u ovom trenutku imovina nameće kao ključni problem u BiH, te zapitao kako je Republika Srpska mogla sprovesti privatizaciju preduzeća koja su nekada bila društvena ako to nije imovina Srpske.

– Ako je nešto riješeno Ustavom, nema potrebe da se o tome dogovarate u Parlamentarnoj skupštini – ponovio je Kovačević i dodao da u tom kontekstu nisu prihvatljive ni izjave zapadnih diplomata da se pitanje imovine treba riješiti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kao jedan od ključnih problema u BiH, Kovačević je naveo antiustavno ponašanje Ustavnog suda BiH koji donosi odluke u suprotnosti sa Ustavom.

Prema njegovim riječima, kada postoje neslaganja između Republike Srpske i Federacije BiH, ona se rješavaju sporazumom, a predstavnici Srpske su voljni da se dođe do sporazuma kao što je rađeno prije desetak godina, ali su to stranci zaustavili ne bi li održali krizu u BiH.

– Da kažemo da je ono što se nalazi u Republici Srpskoj njena imovina, a ono što se nalazi u FBiH imovina Federacije i da se dogovorimo da objekti koji su neophodni za funkcionisanje zajedničkih institucija budu imovina BiH, kasarne – naveo je Kovačević za BHT1.

Odgovarajući na pitanje o mogućim blokadama u zajedničkim institucijama BiH, Kovačević je istakao da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama štite interese njenih građana.

– Nekada štitimo njihove interese zato što glasamo za neke stvari, nekada tako što glasamo protiv, a nekada na način da ne učestvujemo u radu. To su sve opcije koje imamo na raspolaganju, koje nam niko ne može oduzeti, jer smo dobili mandat od građana i to ćemo raditi i u narednom periodu – zaključio je Kovačević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...