BJELICA: Sokolac postaje spomen-grad; Zahvalnost predsjedniku Vučiću

Datum:

Share post:

Izgradnja Gradske kuće za Sokolac će imati istorijsku vrijednost jer on postaje spomen-grad, rekao je Srni načelnik opštine Milovan Bjelica i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i rukovodstvu Republike Srpske što su podržali ovaj projekat.
Bjelica je pojasnio da projekat predviđa gradnju objekta površine 2.300 metara kvadratnih, koji bi bio smješten na trgu na kojem dominira spomenik patrijarhu Pavlu, a u objektu je predviđeno da budu multifunkcionalna sala sa 250 mjesta, prostorije turističke organizacije, muzej, biblioteka, kao i dio lokalne uprave.

Prema njegovim riječima, ova lokalna zajednica pozicionira se kao istočna kapija grada Istočno Sarajevo i izgradnjom Gradske kuće biće podstaknut napredak u oblastima urbanizma i infrastrukture.

Bjelica je podsjetio da je opština predložila Vladi Republike Srpske i Ministarstvu finansija projekat izgradnje Gradske kuće, koji je podržao i predsjednik Milorad Dodik.

– Mi smo ovaj projekat podnijeli i Vladi Srbije što je ona prihvatila. Odobrena su sredstva, sa tim da smo mi u teškoj finansijskoj situaciji kao lokalna zajednica, ali ovo će nama mnogo značiti – rekao je Bjelica.

On je napomenuo da je izgradnja Gradske kuće prema Prijedlogu programa javnih investicija za period 2023-2025. godina koji je usvojila Vlada Republike Srpske planirano da bude završena u naredne tri godine.

Bjelica je naveo da je lokalna zajednica obezbijedila gradsko zemljište, urađeni su idejni i glavni projekat, te je završen sav posao koji je opština mogla uraditi, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 700.000 KM.

On je istakao da će pomoć Srbije biti od velikog značaja za Sokolac s obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi ova lokalna zajednica.

– Osim projekta Gradske kuće, mi smo predali i projekat za prečišćavanje vode za piće i projekat za prečišćavanje i tretman otpadnih voda. Pokušaćemo da uradimo još nešto po pitanju infrastrukture, rješavanja vodosnadbijevanja i uređenja prostora – naglasio je Bjelica.

On je naglasio da je projekat Gradske kuće predviđen Strategijom razvoja opštine Sokolac, te podsjetio da je krajem prošlog vijeka postojala slična ideja do čije realizacije nije došlo.

– Stanovnici Sokoca su tada izdvajali lične dohotke, a poslije svih dešavanja ukazala se potreba da se obnovi ta priča i da se odužimo građanima koji su u to vrijeme dali sredstva, ali Sokolac trenutno nije u mogućnosti da finansira realizaciju projekta – naveo je Bjelica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas pomoć za još pet opština u Republici Srpskoj, i to Sokolac, Rudo, Višegrad, Nevesinje i Bileću.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...