DODIK ILI ŠAROVIĆ: Koga poraz u oktobru vodi u POLITIČKU PENZIJU

Datum:

Share post:

Izbori im kroje sudbinu: Poraz u oktobru vodi u POLITIČKU PENZIJU

Od rezultata koje ostvare na predstojećim izborima direktno će zavisiti dalja politička budućnost brojnih stranačkih lidera i političara u Republici Srpskoj.

To se, prema mišljenju analitičara i dobrih poznavaoca prilika na domaćoj političkoj sceni, posebno odnosi na partijske šefove i najviše stranačke funkcionere koji su se kandidovali za inokosne funkcije, odnosno poziciju predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iako se iz najvećih političkih partija u Srpskoj zvanično ne može “iščupati” bilo kakav komentar o tome da li će njihovi lideri, u slučaju izbornog poraza, završiti svoju karijeru na čelu stranke, nezvanično, brojni ljudi iz vrha vlasti i opozicije u Srpskoj kažu nam da politička budućnost Milorada Dodika, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović, pa čak i Jelene Trivić, umnogome zavisi od rezultata izbora koji će biti održani za mjesec dana.

TESTNA REKLAMA

Primjer SDS

Naime, sagovornici Srpskainfo iz rukovodstava najvećih stranaka iz vlasti i opozicije, koji su insistirali na anonimnosti, ističu da su predstojeći izbori od “sudbinske važnosti” za lidere njihovih partija, te da bi u slučaju izbornih poraza sigurno došlo do promjena na čelu njihovih stranaka.

– Ukoliko Mirko Šarović izgubi od Željke Cvijanović na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, gotovo sigurno ga čeka sudbina Mladena Bosića i Vukote Govedarice, koji su takođe nakon izbornih poraza odlazili sa čela SDS – kažu za Srpskainfo izvori iz najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj.

Što se tiče SNSD, naši sagovornici iz vrha te partije tvrde da bi u slučaju da Milorad Dodik izgubi od Jelene Trivić u izbornoj utakmici za predsjednika Srpske, dosadašnji neprikosnoveni stranački lider, najvjerovatnije, sam prepustio vođenje partije nekom drugom.

– Niko u vrhu SNSD nema dovoljno političkog autoriteta i snage da smijeni Dodika, ali bi u slučaju izbornog poraza Dodikova pozicija bila žestoko uzdrmana. Kruže neke priče da bi se u tom slučaju Dodik sam povukao sa čela stranke, a možda i iz politike – tvrde naši sagovornici.

Interesna organizacija

Politički analitičar Velizar Antić takođe smatra da će predstojeći izbori neminovno uticati na političku sudbinu mnogih političara u Srpskoj.

– Najveća politička partija, SNSD, postala je interesna organizacija, koja crpi snagu iz moći koju ima Milorad Dodik. Ukoliko na predstojećim izborima Dodik i SNSD izgube, ovu stranku čekaju veliki lomovi i turbulencije i vjerujem da će doći do njenog raspadanja na nekoliko novih političkih partija. U onom trenutku kada ova partija izgubi vlast i ne bude mogla da zadovolji interese članstva i rukovodilaca, doći će i do raspada takve interesne organizacije. Mislim da SNSD, u trenutku kada izgubi vlast, čeka sudbina Demokratske stranke u Srbiji. U tom slučaju ne vjerujem da će Dodik pristati da vodi političku partiju koja bi bila u opoziciji i imala pet do deset odsto podrške, tako da politička sudbina Milorada Dodika, ali i Željke Cvijanović, sasvim sigurno zavisi od predstojećih izbora. ukoliko oni izgube, možemo očekivati i njihovo povlačenje iz politike – smatra Antić.
Dodaje da u slučaju izbornog poraza slična sudbina čeka i lidera SDS, Mirka Šarovića.

– Ukoliko izgubi i ne uspije da osvoji mjesto u Predsjedništvu BiH, sasvim sigurno možemo očekivati i Šarovićevo povlačenje sa čela SDS i iz politike. Njegov eventualno loš izborni rezultat poslužio bi mlađim kadrovima u stranci kao razlog da traže njegovu smjenu sa čela partije, što bi se vjerovatno i dogodilo – procjenjuje Antić za Srpskainfo.

Liderstvo

Što se tiče lidera DNS Nenada Nešića, koji se takođe kandidovao za srpskog člana Predsjedništva BiH, Antić ocjenjuje da na njegovu poziciju u stranci predstojeći izbori neće imati toliki uticaj.

– Ukoliko DNS ostvari slabiji rezultat od očekivanog, možemo očekivati nezadovoljstvo pojedinih dijelova stranke, možda čak i njihov izlazak iz te partije, ali ne vjerujem da će oni imati veću snagu da utiču na smjenu Nešića sa čela partije – smatra Antić.

S druge strane, politički analitičar Tanja Topić za Srpskainfo kaže da uprkos “normalnoj demokratskoj praksi”, koja podrazumijeva da stranački lideri prvi snose odgovornost za izborni poraz, ovdje to nije pravilo.

– Za većinu političkih partija, posebno one koje su dominantne i maltene već decenijama na vlasti, njihovo osnovno obilježje i snaga jesu njihovi lideri. U demokratskim društvima očekivali bi da se onaj politički lider koji izgubi na izborima sam povuče iz politike ili sa čela stranke. Međutim, naše političko iskustvo i praksa ne uče nas da će se to zaista i dogoditi – kaže Topićeva.

Ona, između ostalog, ističe da nastavak političke karijere izbornih gubitnika zavisi i od toga da li će stranka kojoj su na čelu biti dio vlasti ili ne.
– Ukoliko njihova stranka participira u vlasti, to im može donijeti neku od izvršnih funkcija. Po toj logici identifikacije političkih partija sa liderom stranke, a gdje pojedine partije u nazivu čak nose i njihova imena, teško je očekivati da će takvi “snažni” lideri otići u političku penziju dobre volje i čista srca – smatra Topićeva.

Ona kao pozitivne primjere demokratske prakse, gdje gubitnici sami napuštaju liderske pozicije u stranci, navodi primjer SDS.

– Tu vrijedi pomenuti Mladena Bosića i Vukotu Govedaricu, koji su sami otišli sa pozicije predsjednika stranke nakon izbornih poraza. Najveći demokratski potencijal, u smislu lidera koji su “na vrijeme” otišli i prepustili kormilo stranke mlađima, pokazali su Mladen Ivanić i PDP. Naravno, moram da istaknem da su to stranke koje su godinama u opoziciji – kaže Topićeva.

REDOVNA SMJENA NA ČELU PDP

Za razliku od drugih velikih političkih partija u Republici Srpskoj, PDP je u svom statutu regulisao pitanje maksimalnog trajanja mandata predsjednika stranke, tako da se smjena na čelu PDP, po automatizmu, treba dogoditi sljedeće godine.

Naime, aktuelnom predsjedniku PDP, Branislavu Borenoviću, drugi četvorogodišnji mandat na čelu partije ističe sljedeće godine, što znači da će ta stranka, bez obzira na izborni rezultat, 2023. godine birati novog lidera.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...