DARKO BUDIŠA – OD DIPLOMIRANOG EKONOMISTE DO OVLAŠTENOG REVIZORA I USPJEŠNOG MENADŽERA

Datum:

Share post:

Kako biste se ukratko predstavili sadašnjim i budućim studentima Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina?

Pozdrav svima, moje ime je Darko Budiša i ja sam Alumnista Fakulteta Poslovne Ekonomije Bijeljina sa diplomom iz oblasti finansija, bankarstva i osiguranja. Nedugo nakon završenih osnovnih studija, prijavio sam se na oglas za pripravnički staž i probni rad u jednoj od četiri najveće konsultantske firme na svijetu – PricewaterhouseCoopers (PwC), u kancelariji u Sarajevu.

Kako je tekao Vaš poslovni put nakon završenog Fakulteta?

Nakon nekoliko krugova testiranja i probnog rada od četiri mjeseca, otpočeo sam višegodišnju avanturu o odjeljenju za pružanje usluga revizije i drugih srodnih usluga. U Sarajevu sam proveo nepunih sedam godina tokom kojih sam uspješno završio međunarodni program za računovođe i revizore (ACCA) i stekao licencu ovlaštenog revizora 2019. godine. Tokom 7 godina u Sarajevu napredovao sam do pozicije Menadžera gdje sam bio odgovoran za blizu 40 klijenata tokom jedne finansijske godine i za tim od petnaest ljudi. Učestvovao sam u nebrojeno mnogo revizija finansijskih izvještaja klijenata iz raznih industrija – bankarstva, osiguranja, lizing kompanija, proizvodnih kompanija iz različitih industrija (automobilska industrija, industrija lijekova, proizvodnja prehrambenih proizvoda, hemijska industrija), kamenoloma, kompanija za proizvodnju električne energije, lanaca prehrambene robe i mnogih drugih. Tokom 2021. godine, zajedno sa porodicom donio sam odluku da karijeru nastavim u Češkom ogranku PwC-a, te od Septembra 2021. godine do danas, radim u kancelariji PwC u Pragu, Češkoj Republici na dvogodišnjem angažmanu.

Koje su to prednosti Vašeg poslovnog okruženja u Češkoj u odnosu na ono u BiH?

Neuporedivo veće tržište i mogućnosti, veće kompanije i kompleksnije računovodstvne transakcije sa kojima sam se susreo u Pragu su mi omogućile da dodatno napredujem u svojoj profesionalnoj karijeri. Klijenti za koje sam direktno odgovoran kao Menadžer su klijenti čije se akcije kotiraju na američkoj berzi u Njujorku i engleskoj berzi u Londonu i predstavljaju veliki lični i profesionalni izazov.

Da li sa sobom nosite pozitivno iskustvo sa Fakulteta i šta biste poručili svojim kolegama?

Vrlo sam zahvalan na znanju koje sam stekao, kao i svom ličnom iskustvu na FPE u Bijeljini koje mi je pomoglo da steknem odlične radne navike koje svakodnevno primjenjujem u svome poslu. Neka Fakultet bude onaj temelj na kome ćete trudom i radom zidati svoje poslovne i životne uspjehe. Srećno svima!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...