Da li je moguća koalicija SNSD i SDS: Na lokalu može, u Narodnoj skupštini nikako

Datum:

Share post:

SDS nema namjeru ulaziti u bilo kakve “široke koalicije” koje bi išle u korist jedino onima koji na taj način žele da zaštite svoje lične ili partijske interese, poručio je danas v. d. predsjednika SDS Milan Miličević.

Time je, praktično, potvrđeno da javni poziv lidera SNSD i novoizabranog predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, na razgovor sa svim parlamentarnim strankama o mogućnosti formiranja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini, nema podršku najveće opozicione stranke. Isto tako, od ranije je poznat stav lidera Liste “Za pravdu i red”, Nebojše Vukanovića, da sa Dodikom i vlastima nema bilo kakvih pregovora ni kompromisa, a slične poruke prethodnih dana stizale su i iz PDP.

Međutim, isto tako nije tajna da u SDS, kao najvećoj opozicionoj političkoj partiji u Srpskoj, postoje i oni koji su skloni saradnji s SNSD i Dodikom. Jedan od istaknutih funkcionera SDS, koji su ranije često govorili o potrebi približavanja žestoko suprotstavljenih političkih blokova u Srpskoj, makar kad je riječ o zajedničkom nastupu u Sarajevu, jeste član Glavnog odbora te stranke i aktuelni načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica.

Danas, odgovarajući na pitanje Srpskainfo da li i dalje smatra da bi SDS trebalo da se odazove na Dodikove pozive kako bi se razgovaralo o formiranju široke srpske koalicije u Narodnoj skupštini, Bjelica odgovara da to treba da procijeni rukovodstvo stranke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Uvijek sam bio za razgovore kad je u pitanju interes Republike Srpske. Ona je najbitnija, kao i rad na njenom jačanju. To bi trebalo da bude naš zajednički interes – poručuje Bjelica.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj tvrde nam da u SDS ne postoji čvrst i jedinstven stav o tome da li bi sa Dodikom trebalo pregovarati o formiranju široke koalicije kojom bi bila obezbijeđena dvotrećinska većina u domaćem parlamentu.

– Najveći dio ljudi iz vrha stranke nije za saradnju s SNSD, ali je druga priča na lokalnom nivou. Posljednji slučaj iz Ugljevika, gdje je načelnik te opštine Vasilije Perić otvorio vrata koaliciji s SNSD u lokalnom parlamentu, potvrđuje da mnogi funkcioneri SDS uopšte nisu “gadljivi” na takvu vrstu saradnje – ističu naši sagovornici.

Podsjećamo, novoizabrani predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, juče je na Instagramu objavio da namjerava da odmah nakon što položi svečanu zakletvu i preuzme dužnost predsjednika, otpočne razgovore s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka o mogućnosti pravljenja široke koalicije i obezbjeđivanju dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

1 KOMENTAR

  1. Miličević izmislio da je đžek ako jeste onda ne treba puno razmišljati o razgovoru kad se radi o interesu R.Srpske.ako misli da sluša Vukotu,vukana,onda je satanizer svega što je dr.Karađžić stvorio

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...