BOBAR BANKA: Presuda Slavici Injac 17. januara

Datum:

Share post:

Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo RS, je iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane okončano maratonsko suđenje za nesavjesno poslovanje u slučaju „Bobar banke“, a presuda će biti izrečena 17. januara.

Snježana Petković, republički tužilac, istakla je da je dokazala da je optužena očigledno nesavjesno poslovala i propustila nadzor nad ovom bankom koja je propala te je time pričinjena šteta od 122 miliona KM.

„Agencija je godinama tolerisala nepravilnosti u Bobar banci, a mjere koje je donosila bile su neadekvatne i izdate kasno. Tužilaštvo je tokom postupka saslušalo 57 svjedoka, vještaka i izvelo brojne materijalne dokaze kojima je utvrđeno da je optužena počinila krivično djelo. Nije blagovremeno reagovala, a samo jednom je prekršajno kaznila banku sa 5.000 KM“, navela je, između ostalog, Petkovićeva.

Sa druge strane, Vlado Adamović koji brani optuženu je zatražio oslobađajuću presudu jer tvrdi da Injac nije prekršila nijednu zakonsku odredbu i da je radila u skladu s zakonom.

TESTNA REKLAMA

„Ovaj slučaj započeo zbog politike, lovio se Milorad Dodik te je optužnica od početka neodrživa.  Zbog politike se izrodila ideja da je Agencija protežirala Bobar banku čiji vlasnik, kako je rekla tužilac bio blizak vlasti. Međutim, to se raspalo i tužioci su dokazali da to nije tačno. Agencija je preduzela u tom periodu 60 mjera. Sve te mjere koje je mogla preduzeti propisane su u zakonu koji je ispoštovan. Banka je lagala i sebe i druge i za duplu knjigovodstvenu dokumentaciju koja bila skrivena saznalo se tek nakon stečaja“, istakao je Adamović.

Injac je navela da je saglasna sa završnom riječi advokata i dodala da nisu tačne tvrdnje da se stalno povećavao kreditni rizik banke prema povezanim licima.

„Agencija do kraja 2014 godine nije znala pravo stanje u banci jer je skrivana dokumentacija o transakcijama i kreditima“, kazala je Injac.

Podsjećamo, Injac terete za nesavjesno poslovanje jer je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da „Bobar banka“ posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje.

Kako piše u optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi.   

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com    

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đokovićeve sljedeće mete i brojke koje bi ga učinile besmrtnim

Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena i ta rečenica već sada može da se izgovori bez ikakve...

BIJELJINA: KMF Radnik MD Shop srušio lidera

U susretu dvije prvoplasirane ekipe U-19 Premijer lige BiH, grupa Sjever, u Velikoj Brijesnici domaća ekipa FK Doboj...

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...