Ministar Đokić prisustvovao puštanju u rad nove rudarske mehanizacije RiTE Ugljevik (foto, video)

Datum:

Share post:

Danas je u rudniku RiTE Ugljevik u rad puštena nova rudarska mehanizacija – hidraulični bager kašikar u vrijednosti od oko sedam miliona konvertibilnih maraka.

„Danas prisustvujemo puštanju u rad hidrauličnog bagera kašikara. Vrijednost bagera je sedam miliona KM bez PDV. Zapremina kašike je 16 m3. Težak je 275 tona. U narednom periodu koristiće nam za otkrivanje uglja u ležištvu Ugljevik Istok 1 s obzirom da je povećan koeficijent otkrivke u tom ležištu u odnosu na površinski kop Bogutovo selo. Za nas rudare ovo je srećan dan, ova oprema znači sigurnost u rudniku RiTE Ugljevik i opštine Ugljevik i šire društvene zajednice, znači sigurnost na obezbjeđivanju uglja za proizvodnju električne energije. U narednom periodu očekujemo dolazak dampera i još neke prateće rudarske opreme. Oprema se u rudarstvu mora kontinuirano zanavljati. Ovo nam je šesti ovakav bager“, rekao je Rade Kosanović, rukovodilac rudnika u Ugljeviku.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika RiTE Ugljevik, Dragiša Vidaković, kaže da je ovo nastavak investicionog ciklusa.

TESTNA REKLAMA

„Želim da se zahvalim, prvenstveno, Vladi RS, kao i Upravi Elektroprivrede, jer shvataju važnost proizvodnje uglja i važnost uglja kao energenta pogotovo u trenutnoj energetskoj krizi koja je zadesila ne samo nas nego i Evropu i svijet. Siguran sam da ćemo u narednom periodu da nastavimo sa obnavljanjem mehanizacije, ulaganjem u mehanizaciju da bi ostvarili zacrtanu proizvodnju neophodnu za potrebe Termoelektrane i proizvodnju električne energije. Planovi proizvodnje za prošlu godinu su ostvareni, proizvodnja uglja je ostvarena preko 100%, proizvodnja otkrivke je nešto manje od 100% i ovo je ono što nam je bilo potrebno – dodatna mehanizacija da bismo mogli dostići proizvodnju otkrivke“, objasnio je Vidaković.

Generalni direktor RiTE Ugljevik, Diko Cvijetinović, ističe da je ovo veliki dan za RiTE Ugljevik, kao i da je prethodna uprava intenzivno radila na nabavci nove mehanizacije.

„Znamo da nam je ovo neophodno kako bismo ostvarili planove proizvodnje, prije svega otkrivke i proizvodnje uglja, a samim tim imali i dobru proizvodnju električne energije. Svi znamo kakva je kriza u svijetu što se tiče same električne energije i bitno nam je da obezbijedimo dovoljne količine uglja kako bi bio nesmetan rad Termoelektrane Ugljevik i zato nam je potrebna ova mehanizacija“, rekao Cvijetnović.

Puštanju nove mehanizacije u rad prisustvovao je i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS koji je na ovaj način, izmeđiu ostalog, pružio podršku novoizabranom generalnom direktoru preduzeća.

„Ovo danas je značajan dan za RiTE Ugljevik, pustili smo u pogon novu radnu mašinu – utovarivač Komat’su proizvodnje u vrijednosti oko sedam miliona maraka. Ovo je dio opreme koja se koristi u proizvodnji uglja i značajno je da se izvršila ova nabavka i da postoji plan za dalju nabavku mehanizacije koja će biti neophodna da se obavi kontinuirana proizvodnja uglja, a naravno na taj način i kontinuiran i bezbjedan rad Termoelektrane. Za Vladu RS, za Ministarstvo energetike i rudarstva ovo je od posebne važnosti zato što su naše planske aktivnosti za naredne godine takve da želimo da osiguramo bezbjedan i normalan rad svih proizvodnih objekata – rudnika i termoelektrana posebno, jer su one trenutno proizvođači bazne energije kojom snadbijevamo tržište RS, ali i u slučaju viškova i druga tržišta“, naveo je ministar Đokić i dodao:

„Ovom posjeom želim da skrenem pažnju na potrebu kontinuirane nabavke mehanizacije, neophodne za nesmetan i normalan rad, želim da skrenem pažnju na pitanje uslova rada u kojima rade rudari. Vlada i Ministarstvo će i dalje sa velikom pažnjom biti prisutni u svim poslovima koji oni svakoga dana rade, podržavajući ih i pomažući da te poslove obave na planirani način. Želim da dam i punu podršku novom generalnom direktoru i članovima Uprave RiTE. Vjerujem da će gospodin Cvijetinović svojim entuzijazmom i posvećenošću dati novi i vidan doprinos uspješnom radu, poslovanju i rezultatima koje će ostvarivati RiTE kao dio sistema RS“, zaključio je Đokić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đokovićeve sljedeće mete i brojke koje bi ga učinile besmrtnim

Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena i ta rečenica već sada može da se izgovori bez ikakve...

BIJELJINA: KMF Radnik MD Shop srušio lidera

U susretu dvije prvoplasirane ekipe U-19 Premijer lige BiH, grupa Sjever, u Velikoj Brijesnici domaća ekipa FK Doboj...

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...