Bijeljina ima pozorište!

Datum:

Share post:

Prva predstava novoosnovanog Gradskog pozorišta „Semberija“ – „Komedija ometena u razvoju“ oduševila je Bijeljince u prepunoj sali Centra za kulturu, dokazavši da je Grad odavno imao potrebu za institucijom kulture koja će ih zabaviti, ali i navesti na kritičko promatranje svijeta u kojem žive.
 
Na bini su se sat i po smjenjivale majstorske bravure mladih glumaca, humor i satira, a zanimljiv potez reditelja da dva lika smjesti u pozadinu, iza gledalaca, stvorio je posebnu atmosferu u okviru izvođenja ovog komada.
 
Predstava ispituje lične i društvene maske, lažne i istinske vrijednosti, kao i granice životne i scenske realnosti i fikcije, a glumci su kroz iskrene i dramatične scene putovali kroz niz identiteta.
 
Panurgije (Ivan Petrović), velikaš je i bivši vojskovođa koji je riješio da se ženi, brat Jovan (Mihailo Maksimović) kaluđer je podvojene ličnosti, dok je Čemer Ljutica (Dušan Ranković) ekscentrični ratnik, nekadašnji saveznik, a sada ljuti protivnik Panurgijev. Hukabuka (Nenad Blagojević), kapetan je u vojsci Čemer Ljutice, sav po propisu, osim kada je nasamo u ratnom društvu. Kapetanica (Vanja Krtolina) nevjerna je žena Hukabukina, Magdalena (Mirna Jovanović) smjerna hrišćanka, ali samo kad joj to zatreba, dok je Sibila (Marija Novaković) vračara.
 
Iz „pozadine“ su se javili Igor Kajmaković kao „tipični seljačina“, Ljilja Lukić kao „kobajagi građanka“, te Danilo Petrović koji je predstavljao „glas osvešćenog“.  
 
Publika je dugim aplauzom nagradila glumce koji su, zadovoljni prijemom prve predstave, izrazili zahvalnost svim saradnicima na ovom zahtjevnom projektu.
 
Rađena po tekstu Milivoja Mlađenovića i u režiji Dušana Tuzlančića, „Komedija ometena u razvoju“ okupila je brojnu ekipu, među kojima su scenografkinja Erika Vujić, kostimografkinja Biljana Grgur, saradnica za scenski pokret Ista Stepanov, saradnik za scenski govor Saša Latinović, a autor muzike je Dušan Sekulić.
 
Oni koji nisu uspjeli da nabave karte za premijeru, „Komediju ometenu u razvoju“ moći će da pogledaju večeras, u repriznom terminu, sa početkom u 20.00 časova.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...