ANA ima 11 godina i još NE HODA, a ljekari sada imaju SUPER VIJESTI

Datum:

Share post:

Ana Iris Filiposki, jedanaestogodišnja djevojčica iz Pančeva, od rođenja vodi tešku bitku sa posljedicama kasnog porođaja zbog kojih još uvijek ne može samostalno da hoda i govori.

Anina borba sa cerebralnom paralizom i epilepsijom je borba za život cijele njene porodice, sestre i roditelja, prijatelja i stručnjaka koji vjeruju da je potrebno još samo malo da bi Ana pobijedila. Postoji realna i ogromna nada da bi fetalne matične ćelije (FSC) koje bi Ana trebala da dobije u Ukrajini mogle u potpunosti da joj promijene život. Ali, da bi uspjela da napravi prvi samostalni korak, i sve ostale, i da bi poboljšala govor, Ana mora da ode na transplantaciju matičnih ćelija koja košta 30.000 evra.

– Moja djevojčica čim je došla na svijet u porodilištu je prvih deset minuta reanimirana i samo nekoliko minuta nakon rođenja hitno je prevezena na Institut za majku i dijete. Od tog dana kreće svakodnevna borba, koja i danas traje. Ana je na fizikalne terapije išla i po dva puta dnevno u prvih godinu dana, provela je godinu dana u Budimpešti na tretmanima za djecu koja imaju hipotoniju, bila je na dvije operacije u Turskoj, uključena i u tretman iz Belgije poznat kao ABR i još mnogo različitih svakodnevnih terapija i raznih metoda – kaže majka Vladislava Filiposki.

Rad stručnjaka i tretmani su doveli do znatnih poboljšanja i, što je najvažnije, nema grčenje mišića. Ana mnogo bolje sjedi, sve razumije, ali hrabra, vesela i nasmijana djevojčica još uvijek nije napravila svoj samostalni korak i nerazumljivo priča.

Foto: Privatna arhiva

– Voli da bude u okruženju druge djece, drugih ljudi. Voli da ide u gradski park, na kej kraj rijeke, kod bake i deke. Sve bi ovo Ana i sama rekla da može kao i njeni vršnjaci. Ali ne može. Najviše od svega bih voljela da može da vodi sasvim normalan život – priča Anina majka.

Umjesto da se raduje novoj ekskurziji sa učiteljicom i drugarima, Ana se priprema, zajedno sa porodicom, za transplantaciju.

– Ani su neophodne rehabilitacije, delfino terapije, logopedski tretmani, razvojni i fizikalni tretmani i sve to kako bi ona sutra mogla da trči sa svojim vršnjacima. U Kijevu u bolnici matične ćelije bi joj u rukama smanjile spazam za još 70 odsto, imala bi bolje korišćenje ruku i prstiju za 60 odsto, koordinacija bi se poboljšala 65 odsto, a držanje šolje bez prosipanja bi bilo bolje 44,9 odsto, motorika prstiju i ruku 62 odsto. Moja Ana nikada nije sama držala čašu. Koliko je to samo dobro, zamislite čak 44,9 odsto, pa neka i prospe – puna je nade i optimizma majka male Ane i dodaje da je statistika uspješnosti liječenja jako dobra.

Liječila se u Budimpešti, imala je dvije operacije u Turskoj

Za po 50 odsto bi se Ani poboljšao rad nogu i koordinacija, a govor čak za više od 57 odsto. Ana bi mogla bolje da jede za skoro 60 odsto, a napadi bi se smanjili za 46 odsto. Ona bi konačno počela da živi normalniji život, kakav zaslužuju i ona i njena porodica.

Mišljenje ukrajinskih stručnjaka u koje svi polažu velike nade dodatno su motivisale djevojčicu i njene roditelje. Nadu nikada nisu ni gubili, ali sada imaju ozbiljan razlog da za Anin prvi korak uloži još više snage.

– Da nije do sada uloženo toliko volje, ljubavi i novca, bila bi potpuno nepokretna u krevetu. Voljela bih da moja Ana bude primjer kako je neko uspio da napravi iskorak i počne da hoda, da sve može da radi. Ona je i moj borac. Sanjam da je prohodala, da mi trči u zagrljaj. Ali, desiće se i to… već je vidim – kaže majka.

Za njen prvi korak

Za operaciju porodica Ane mora da sakupi mnogo novca. Uz njih su humanitarne organizacije i ljudi dobre volje. Organizovane su akcije, međutim samo jedna terapija sa prevozom do Kijeva je 10.800 evra, a iznos za njeno liječenje i sve neophodne terapije u Ukrajini je 30.000 evra. Od 2017. do danas porodica je za Aninu borbu uložila sva nasledstva, pozajmice i kredite, ukupno 200.000 evra, ali sada kada je potrebno tako malo da Ana napravi prvi korak potrebna im je pomoć.

Svi koji žele i mogu da im pruže podršku to mogu učiniti slanjem SMS koji sadrži 253 na broj 3030.

Za slanje SMS-a iz Švajcarske potrebno je upisati human253 i poslati na 455.

Novac se može uplatiti na dinarski račun 160-463449-30.

Devizni račun je 00-540-0001941.3 IBAN:RS35160005400001941358 SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Koliko će Crvena Zvezda platiti za otkup defanzivaca

Crvena zvezda ima rok za aktiviranje otkupne klauzule Nasera Đige. Naser Điga (21) nedavno je dobio srpski pasoš i...

Sutra obilježavanje 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’ (foto)

U Bijeljini će sutra (četvrtak, 02. maj 2024.) biti obilježeno 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’. Garda Panteri je...

BIJELJINA: Održana edukacija za 15 fudbalskih sudija – polaznika

Komisija za talent – mentor program Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina na čelu sa Draženom Marićem...

GRMUŠA, POTPREDSJEDNIK PDP: Neću podržati Stanivukovića

“Neću dati podršku Dršku Stanivukoviću za gradonačelenika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima jer on promoviše politiku u koju...