POGINUO general-pukovnik Vojske Jugoslavije-pilot Ljubiša Veličković

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1. juna 1944. godine jugoslovenski kralj Petar Drugi Karađorđević u toku Drugog svjetskog rata, pod pritiskom britanskog premijera Vinstona Čerčila, odstranio iz izbjegličke vlade, sa sjedištem u Londonu, vođu četnika Dražu Mihailovića i potpisao ukaz o imenovanju za premijera bivšeg hrvatskog bana Ivana Šubašića. Time je otvoren put za stvaranje jugoslovenske koalicione vlade, na osnovu sporazuma između Josipa Broza Tita i Šubašića.

Istog dana 1990. godine Predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsjednik SAD Džordž Buš potpisali sporazum o okončanju proizvodnje hemijskog oružja i uništavanju tog oružja do kraja 1992. godine.

Na današnji dan 1992. godine srpski civili (muškarci, žene i djeca), koji su bili zatočeni u Bradini, odvedeni u koncentracioni logor u Čelebiće.

Istog dana 1993. godine savezna skupština većinom glasova u oba doma smijenila prvog predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Dobricu Ćosića, pod optužbom da je kršio Ustav, što u parlamentarnoj debati nije potkrijepljeno dokazima. Inicijativu za glasanje o povjerenju formalno su pokrenuli poslanici Srpske radikalne stranke.

TESTNA REKLAMA

Na današnji dan 1998. godine na snagu stupila odluka međunarodnog predstavnika u BiH Karlosa Vestendorpa o zajedničkim tablicama i saobraćajnim dozvolama, prema kojoj teritoriju Republike Srpske i Federacije BiH neće moći da pređu vozila koja nemaju nove tablice i vozači bez novih saobraćajnih dozvola.

Istog dana 1999. godine poginuo general-pukovnik Vojske Jugoslavije (VJ) pilot Ljubiša Veličković, pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane (RV i PVO) VJ, u trenutku dok je bio u posjeti jedinicama na prvoj liniji odbrane – od napada NATO pakta na SR Jugoslaviju. Obavljao je sve letačke i najodgovornije komandne dužnosti u RV i PVO JNA i VJ.

Informaciono-dokumentacioni centar „Veritas“ 2001. godine potvrdio da je tokom ekshumacije tijela ubijenih Srba u akciji „Oluja“, koji su sahranjeni na Kninskom groblju, otkopano oko 100 leševa.

Poslije više od 20 godina, 2012. godine obnovljen je avionski saobraćaj između Beograda i Splita, prekinut zbog raspada Jugoslavije i rata.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...