POGINUO general-pukovnik Vojske Jugoslavije-pilot Ljubiša Veličković

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1. juna 1944. godine jugoslovenski kralj Petar Drugi Karađorđević u toku Drugog svjetskog rata, pod pritiskom britanskog premijera Vinstona Čerčila, odstranio iz izbjegličke vlade, sa sjedištem u Londonu, vođu četnika Dražu Mihailovića i potpisao ukaz o imenovanju za premijera bivšeg hrvatskog bana Ivana Šubašića. Time je otvoren put za stvaranje jugoslovenske koalicione vlade, na osnovu sporazuma između Josipa Broza Tita i Šubašića.

Istog dana 1990. godine Predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsjednik SAD Džordž Buš potpisali sporazum o okončanju proizvodnje hemijskog oružja i uništavanju tog oružja do kraja 1992. godine.

Na današnji dan 1992. godine srpski civili (muškarci, žene i djeca), koji su bili zatočeni u Bradini, odvedeni u koncentracioni logor u Čelebiće.

Istog dana 1993. godine savezna skupština većinom glasova u oba doma smijenila prvog predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Dobricu Ćosića, pod optužbom da je kršio Ustav, što u parlamentarnoj debati nije potkrijepljeno dokazima. Inicijativu za glasanje o povjerenju formalno su pokrenuli poslanici Srpske radikalne stranke.

Na današnji dan 1998. godine na snagu stupila odluka međunarodnog predstavnika u BiH Karlosa Vestendorpa o zajedničkim tablicama i saobraćajnim dozvolama, prema kojoj teritoriju Republike Srpske i Federacije BiH neće moći da pređu vozila koja nemaju nove tablice i vozači bez novih saobraćajnih dozvola.

Istog dana 1999. godine poginuo general-pukovnik Vojske Jugoslavije (VJ) pilot Ljubiša Veličković, pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane (RV i PVO) VJ, u trenutku dok je bio u posjeti jedinicama na prvoj liniji odbrane – od napada NATO pakta na SR Jugoslaviju. Obavljao je sve letačke i najodgovornije komandne dužnosti u RV i PVO JNA i VJ.

Informaciono-dokumentacioni centar „Veritas“ 2001. godine potvrdio da je tokom ekshumacije tijela ubijenih Srba u akciji „Oluja“, koji su sahranjeni na Kninskom groblju, otkopano oko 100 leševa.

Poslije više od 20 godina, 2012. godine obnovljen je avionski saobraćaj između Beograda i Splita, prekinut zbog raspada Jugoslavije i rata.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Bijeljine posjetio Mjesne zajednice Čengić, Obrijež, Gornju i Srednju Čađavicu (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima je obišao Mjesne zajednice Čengić, Obrijež, Gornju i Srednju Čađavicu te se...

NEŠIĆ: Bošnjački ministri tražili dodatno usaglašavanje o sastavu pregovaračkog tima sa Fronteksom

Vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara o prijedlogu sastava pregovaračkog tima sa Еvropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu...

Rukometašice Srbije preko Čilea izborile drugu fazu Svjetskog prvenstva

Ženska rukometna reprezentacija Srbije plasirala se u narednu fazu Svjetskog prvenstva pošto je u meču trećeg kola Grupe...

LOPARE: STRUČNI SKUP O UPRAVLJANJU STAKLENIM OTPADOM

U Loparama je održan stručni skup iz oblasti upravljanja staklenim otpadom, koji je organizovalo lokalno Javno komunalno preduzeće...