U Bijeljini će sutra (četvrtak, 02. maj 2024.) biti obilježeno 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’.

Garda Panteri je osnovana 2. maja 1992. godine u Bijeljini, a od 2. maja do 1. jula 1992. se zvala „Nacionalna garda Srpske autonomne oblasti Semberija i Majevica”. Jedinica se nalazila u sastavu Istočnobosanskog korpusa.

Promijenila je ime u „Panteri”, u čast poginulom Branku Panteliću-Panteru.

Njen osnivač je Ljubiša Savić Mauzer. U Bijeljini je osnovano Udruženje veterana Garde Panteri.

Prva bijeljinska laka pješadijska brigada (Specijalna brigada Garda Panteri) bila je jedna od elitnih jedinica Vojske Republike Srpske.

Kroz sastav Garde Panteri je prošlo više od 2.500 pripadnika, od kojih je preko 100 poginulo, a 800 je ranjeno, a jedinica je odlikovana Ordenom Nemanjića i Karađorđevom zvijezdom drugog reda.

Komandanti brigade su bili Branko Pantelić Panter i Ljubiša Savić Mauzer.

Brigada je učestvovala u većini operacija Vojske Republike Srpske: Koridor, Sadejstvo, Lukavac, Drina i Štit.

Povodom 32 godine od formiranja ove elitne jedinice sutra (četvrtak, 02. maj 2024.) će biti upriličeno odavanje počasti i polaganje vijenca na centralnom spomeniku poginulim borcima na Trgu kralja Petra I Karađorđevića koje je zakazano za 12.00 časova.

U 13.00 časova u galeriji Centra za kulturu ’’Semberija’’ svečano će biti otvorena izložba ratnih fotografija Brčanski Zid, izložba koja je svedočanstvo vremena kako su jedinice Vojske i Policije Republike Srpske u toku odbrambeno otadžbinskog rata branile i odbranile Brčko.

U hotelu Drina će u 14.00 časova biti uručene zahvalnice i plakete prijateljima i sponzorima udruženja, a nakon toga ručak za goste i borce Garde Panteri.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име