NA DANAŠNJI DAN Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da ni Hrvatska ni Srbija nisu odgovorne za genocid

Datum:

Share post:

Na današnji dan 3. februara 1881. godine potpisan je ugovor o izgradnji željezničke pruge Beograd – Niš, prve u Srbiji. Knez Milan Obrenović je u junu 1881. srebrnim budakom obilježio početak radova, a prvi putnički voz ka Nišu je sa beogradske željezničke stanice krenuo u septembru 1884.

​Ruski pisac Lav Tolstoj 1906. godine postao je član Srpske kraljevske akademije.

Srpski učitelj Veljko Čubrilović, jedan od atentatora 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, 1915. godine obješen je u Sarajevu.

Istog dana, 1993. godine poslije prvih višestranačkih izbora u Saveznoj Republici Jugoslaviji u Beogradu je konstituisana Savezna skupština. Potvrđeni su mandati 138 poslanika u Vijeću građana i 40 u Vijeću republika.

Međunarodni sud pravde u Hagu 2003. godine odbacio je zahtjev SRJ za reviziju odluke kojom se ovaj sud 11. jula 1996. godine proglasio nadležnim u procesu BiH protiv SRJ zbog kršenja konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Njemačka komanda KFOR-a  2004. godine uskratila dalje pratnje monasima manastira Sveti arhangeli kod Prizrena i povukla kontrolne punktove iz okruženja, te odlučila da ubuduće ne doprema hranu jeromonahu u vladičinog doma u Prizrenu.

Međunarodni sud pravde u Hagu 2015. godine presudio da ni Hrvatska ni Srbija nisu odgovorne za genocid, ali da je na obje strane bilo teških zločina sa elementima genocida (u sukobima od 1991-1995. godine).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Teja Dora skače od sreće, SRBIJA U FINALU!

Najveće muzičko takmičenje "Evrovizija 2024" održava se ove nedelje u Malmeu u Švedskoj, gdje se predstavnica Teja Dora...

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...