Ćorić: DKP mrežu staviti u funkciju ekonomskog razvoja i investicija

Datum:

Share post:

Odluka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o smjenama kadra u ambasadama i konzulatima posljednja je šansa da se diplomatija BiH vrati u okvire koji će biti od koristi za sva tri konstitutivna naroda i građane oba entiteta, izjavio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

On naglašava potrebu da se diplomatsko-konzularna mreža prioritetno stavi u funkciju ekonomskog napretka i razvoja.
„Takozvana ekonomska diplomatija, zajedno sa odgovornim nacionalnim ponašanjem, mora biti jedan od prioriteta budućeg rada naših predstavnika. Privlačenje stranih investicija, pomoć našim izvozno orijentisanim privrednicima i kompanijama, promocija ekonomskih potencijala Republike Srpske, sve su to zadaci koji bi trebalo da budu prvi na agendi srpskih ambasadora i konzula“, navodi Ćorić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, na taj način korist od diplomatskog angažmana neće imati samo privilegovani, već svi građani Republike Srpske.

„SNSD ima kadar koji može ostvariti ove zadatke i siguran sam da ćemo opravdati povjerenje koje nam je ukazano“, istakao je Ćorić, koji je predsjednik Gradskog odbora SNSD u Bijeljini.

On ocjenjuje da odluka Dodika, koji je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, da na samom početku mandata izvrši korjenite promjene srpskog kadra u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH pokazuju njegov državnički kapacitet.
Prema Ćorićevim riječima, dosadašnja praksa onih koji su u svijetu predstavljali Republiku Srpsku i BiH u najmanju ruku nije donosila korist za građane, a često je, nažalost, išla direktno na štetu i protiv interesa Srpske.

„Sada, kada su odgovornost za vođenje spoljne politike preuzeli Dodik kao srpski član Predsjedništva i Željka Cvijanović kao predsjednik Republike Srpske to stanje će se promijeniti. To dokazuju i ove odluke“, ocijenio je Ćorić.

On smatra da je diplomatska pozicija Srpske najveću štetu pretrpjela upravo u prethodne četiri godine i to, nažalost, od srpskog kadra.

„Paradoksalno, pozicija Srpske u svijetu koju su pokušali urušavati mnogi, od Harisa Silajdžića do Svena Alkalaja, najviše napada pretrpjela je u prethodne četiri godine kada je u vrhu MIP-a bio PDP, odnosno Igor Crnadak“, navodi Ćorić.
Umjesto da su poziciju ministra inostranih poslova iskoristili za poboljšanje međunarodnog imidža Republike Srpske, Crnadak, Branislav Borenović i ostali imenovani iz PDP-a i SDS su, ocjenjuje Ćorić „putovali po svjetskim forumima i blatili institucije Republike Srpske“.

„Jedino što su oni iskoristili jeste to da pozapošljavaju i udome armiju vlastitih poslušnika bez ikakvih referenci i kriterijuma. Građani Srpske su prozreli takvo ponašanje i adekvatno ga kaznili na izborima“, navodi Ćorić.
 
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...

Grupa od 13 hodočasnika iz Rudog krenula je prema manastiru Ostrog

Na pokloničko putovanje iz Rudog danas je krenula grupa od 13 hodočasnika koji će pješačiti oko 220 kilometara...