KOŠARAC: Vidljivo je da se pokušava trasirati put izbornog procesa na Šmitovim stavovima

Datum:

Share post:

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da je vidljivo da bošnjačka struktura primarno želi da implementira smjernice međunarodnog faktora u BiH, kao i da se pokušava na svaki način onemogućiti domaći dogovor i trasirati put izbornog procesa na stavovima Kristijana Šmita i predstavnika međunarodne zajednice.

Govoreći o današnjoj sjednici Savjeta ministara, Košarac je rekao da ministri nisu raspravljali o prijedlozima zakona o sudu i Izbornom zakonu zbog toga što ne postoji dogovor o ovim zakonima.

On je podsjetio da je iz dogovora lidera partija u vlasti na nivou BiH iz Laktaša prihvaćeno i dogovoreno da radna grupa za pravosuđe još u aprilu iznese i prijedlog zakona o Ustavnom sudu.

Košarac smatra da se opstruiše rad ove radne grupe na način da bošnjačka struktura sarađuje sa međunarodnim faktorom u BiH, a da se na različite načine Republika Srpska etiketira da zaustavlja određene procese u BiH.

„Ja vas pitam da li funkcioniše Dom naroda (Parlamentarne skupštine BiH)? Da li je blokiran parlament BiH odlukom Kluba Bošnjaka u Domu naroda? Jeste“, naglasio je Košarac.

Košarac smatra da je važno da se političari u BiH vrate unutrašnjem dijalogu i dogovoru, navodeći da BiH ne bi bila efikasna u ispunjavanju određenih obaveza, da politički predstavnici nisu sjedili zajedno i dogovarali se.

„To je bio dobar model i nema alternative domaćem dogovoru, bez uplitanja stranaca“, rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

Odgovarajući na pitanje da li će se izbori u Republici Srpskoj sprovesti u skladu sa donesenim Izbornim zakonom, Košarac je naglasio da hoće, navodeći da Srpska ima izborni suverenitet da bira svoje predstavnike i organe na lokalnom nivou i nivou Republike Srpske, kao i da bira srpskog člana Predsjedništva i delegate u Domu naroda.

„To ne može niko oduzeti Republici Srpskoj. To je suverenitet Republike Srpske u izbornom procesu“, dodao je Košarac.

Košarac je odbacio i navode da on lično, odnosno struktura iz koje dolazi, blokira dvije milijarde evra namijenjenih BiH, dodajući da je u okviru Plana rasta od 110 usaglašeno 106 aktivnosti.

„Pokazali smo da možemo usaglasiti 97 odsto. Vjerujem da će nam biti odobrena sredstva, ali isto tako nemojte da niko zamajava građane u BiH da će te dvije milijarde doći bez dodatnih uslova“, istakao je Košarac.

On je naveo da će se taj novac isplaćivati u tranšama.

„Vidljivo je da je ukupno za zapadni Balkan predviđeno šest milijardi evra. Od šest milijardi, dvije milijarde su grant, a četiri milijarde su kreditna sredstva“, rekao je Košarac, koji je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je naglasio da nikada neće izdati interes Republike Srpske i njenih institucija, navodeći da ono što nije usaglašeno, to nije urađeno zbog toga što Republika Srpska nije vidljiva.

Košarac je rekao da će BiH morati da sprovodi određene reforme kako bi dobila novac iz Plana rasta, i to u tranšama, a EU će ocjenjivati na kojem nivou su te reforme implementirane.

„Uvijek ćemo biti u fazi jedne vrste ispunjavanja uslova, odnosno već po poznatom receptu ucjenjivanja od evropskih institucija. Mi smo pokazali spremnost da možemo da razgovaramo i da možemo očuvati kapacitete Republike Srpske u pregovaranju, odlučivanju i ozbiljnim rezultatima“, rekao je Košarac.

On je dodao da je Republika Srpska pokazala da želi sa legitimno izabranim predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda i svih institucija da razgovara o zajedničkom rješenju.

Prema njegovim riječima, radni tim za Plan rasta će do petka da definiše određene prioritete iz onoga što je do sada usaglašeno, dodajući da će njegov kabinet sa Vladom Republike Srpske raditi na onim pitanjima koja su definisana ovim dokumentom i reforme koji su saglašene.

„Vjerujem da će određenje biti za ono što je definisano, a čini mi se da je šest mjera predviđenih u 2024. godini i mi ćemo to, nadam se, usaglasiti do kraja ove sedmice kako bi već i iduće sedmice imali odgovor iz Brisela o prihvatljivosti ukupnog našeg Plana rasta, odnosno načinu odobravanja sredstava iz prve tranše koja je predviđena negdje u junu“, rekao je ministar.

Govoreći o budžetu institucija BiH za ovu godinu, Košarac je naveo da je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić na sjednici Savjeta ministara rekao da priprema ovaj dokument, kao i da postoji određena potreba usaglašavanja sa ministrom transporta i komunikacija Edinom Fortom u vezi sa određenim investicionim aktivnostima koje podrazumijevaju značajnije zahvate iz budžeta institucija.

On je naveo da postoji potreba usaglašavanja i o raspodjeli viškova sredstava, kada je riječ Regularnoj agenciji za komunikacije, „Elektroprenosu“, akcizama i drugo.

„Informisani smo da ministar i Ministarstvo (finansija i trezora) predano rade na tome i postoje naznake da će u nekom budućem periodu, ne tako dalekom, to pitanje biti predloženo prije svega Savjetu ministara, a kasnije Predsjedništvu koje je formalni predlagač budžeta“, zaključio je Košarac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Upis na fakultet ili srednju školu, jedna od najvažniji odluka u životu: Prema istraživanju, ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Federalni zavod za zapošljavanje želi podsjetiti na rezultate istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje je realizovano tokom septembra i...

Proteklog vikenda održan fudbalski turnir za mlađe kategorije „Trofej SK Bambi Tuzla 2024.“ (foto)

Tuzla je za vikend bila domaćin međunarodnog fudbalskog turnira za mlađe kategorije "Trofej SK Bambi Tuzla 2024." Sport-klub "Bambi"...

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare organizuje javno humanitarno predavanje o značaju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja malignih tumora kože i...

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare u saradnji sa Udruženjem dermatologa Republike Srpske učestvuje u...

MINISTAR ŠULIĆ: Očekuje se rekordna ljetna turistička sezona

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da će ljetna turistička sezona u Srpskoj...