40 ODBIJENICA ZA POSAO: Nena – Jelena Marilović, student doktorskih studija iz BIJELJINE

Datum:

Share post:

Nena-Jelena Marilović, rođena je 1990. godine u Sarajevu, odakle se sticajem ratnih okolnosti sa porodicom preselila u Bijeljinu. U Bijeljini je odličnim uspjehom završila osnovnu muzičku, kao i osnovnu i srednju školu, a potom, 2008. godine, upisala Pedagoški fakultet u Bijeljini, smjer Razredna nastava.

Prosjek 9,57 i 9,22
„Tu počinje moje obrazovanje u punom smislu. Upisala sam Pedagoški fakultet u Bijeljini i na drugoj, trećoj i četvrtoj godini dobijala republičku stipendiju od Ministarstva prosvjete i kulture. U četvrtoj godini od rektora Univerziteta sam dobila plaketu za izuzetan uspjeh tokom studija na Pedagoškom fakultetu. Završila sam taj prvi ciklus studija sa prosjekom 9,57 i bila proglašena za najboljeg studenta generacije 2008-2012. godine. Poslije toga sam uspješno završila master studij sa prosjekom 9,22 tokom koga sam bila stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ što mi je predstavljalo veliku čast“, započela je Marilovićeva razgovor za portal Dešavanja u Bijeljini.

Tokom studija objavila je pet radova u okviru Naučnog društva matematičara u Banjaluci. Pohađala je časove gestovnog jezika po preporuci jednog od profesora.

 
„Stekla sam tri sertifikata za zvaničnog prevodioca, instruktora gestovnog jezika i sudskog tumača. Tu sam stekla osnovna znanja, što mi je dobro došlo u samoj praksi, jer sam imala slučaj da je u razredu gdje sam radila, majka jednog od đaka bila gluva i mogla sam da komuniciram s njom o radu djeteta. Pored toga, išla sam u školu za strane jezike „Anglia“ i imam položen napredni nivo za engleski jezik – C1. U svojoj biografiji imam dvije godine nastavne prakse u više škola na kraće vrijeme – od nekoliko dana do školske godine“, objasnila je Marilovićeva.

TESTNA REKLAMA

Najbolji student, ali za nju nema posla
Ona ističe da joj je malo i neprijatno, jer kao najbolji student ne uspijeva da dobije posao u struci, ali da za naš portal željela da ispriča svoju priču.

„Željela sam da posao dobijem na pošten način, želim da upotrijebim ono što sam zavoljela, što znam i što mogu da primijenim u praksi. Nedugo nakon završenog mastera u Bijeljini, upisala sam master na Univerzitetu u Beogradu, Odsjek etnologija i antropologija. Uspješno sam ga završila prošle godine i stekla zvanje master etnolog antropolog. Proširila sam svoja znanja kada je u pitanju kulturno nasljeđe koje me je uvijek privlačilo. I pored toga, ja tražim posao i nigdje ne mogu da ga nađem. U međuvremenu sam upisala i doktorski studij na Univerzitetu u Beogradu, jer mi je bila želja da sebe upotpunim i ostvarim i na taj način. Uspjela sam da upadnem na budžet zahvaljujući dotadašnjem uspjehu, iako nisam uspijevala da dobijem posao. To mi je bila motivacija da nastavim, da se borim i ne odustajem. Iako sam sve ispite dala u roku i uspješno upisala drugu godinu doktorskog studija i odbranila Master rad na Etnologiji i antropologiji na Filozofskom fakultetu u Beogradu“, istakla je Marilovićeva.

Nena-Jelena je naglasila da ne može da obrazloži zašto ne može da dobije posao toliko godina i pored kvalifikacija koje posjeduje.

Ne želim u inostranstvo
„Tokom obrazovanja sam bila višegodišnji član orkestra, hora, član sekcije streljaštva – na više polja sam težila da budem aktivna. Prosto, tražeći posao, ne želim da idem u inostranstvo. Zašto ja da učim djecu u inostranstvu, ako to znanje, želju i volju za radom mogu da upotrijebim na našim prostorima. U međuvremenu sam se zaustavila na doktorskim studijima, da bih vidjela mogu li naći posao, jer ne mogu tek tako da srljam dalje zbog novčanih izdataka koje zahtijeva fakultet. Iako ne znam šta bih više trebalo da imam od kvalifikacija da bih mogla da nađem posao. Obrazloženja koja dobijam je da komisija daje određen broj poena kandidatima na osnovu testa i intervjua. Koliko god bila ubijeđena da sam dobro uradila testove i dala, nadam se, dobro obrazložene odgovore na intervjuima, ja bih dobijala minimalan broj poena u najvećem broju slučajeva. Dok bi osobe koje imaju čak i najmanji prosjek dobijale maksimum bodova, čak i posao. U suštini, prosjek bi trebao da igra veliku ulogu, jer se niko ne trudi džaba na fakultetu. Smatram da neko ko ima iole dobre ocjene može to da pokaže odgovorima na intervjuu. To su osobe koje su elokventne i imaju određeno znanje i koje su uložile određen trud i imale možda neki svoj pravedan put dolaska do znanja, apsolutno su to željeli da apsolviraju, jer se tim spremaju da se bave čitavog života“, rekla je Marilovićeva za Dešavanja u Bijeljini.

Kako navodi, tražila je posao i u drugom zvanju, željela je i da volontira, ali ništa od toga nije uspjela.

„Obišla sam škole ne samo u Bijeljini. Uspjela sam da se zaposlim u Istočnom Novom Sarajevu na jednu školsku godinu. Ono što ne želim je da budem primorana da idem u inostranstvo pored toliko mogućnosti koje se ovdje možda ne otvaraju. Pritom, ne govorim samo o sebi, ima još mladih ljudi koji imaju isti ili sličan problem“, istakla je Marilovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...