15. jun – Međunarodni dan borbe PROTIV NASILJA nad starijim osobama

Datum:

Share post:

Proces demografskog starenja i povećan broj starijih osoba uvećava potrebu da se odgovori na specifične izazove u poštovanju njihovih ljudskih prava, a činjenica je da ni na međunarodnom ni na evropskom nivou ne postoji konvencija koja se isključivo odnosi na starije osobe.

Među starijim licima rasprostranjeno je siromaštvo i socijalna isključenost, a uslovi stanovanja i struktura potrošnje lošiji su u poređenju sa ostalom populacijom. Izmijenjena demografija i problematika starijih nameću velike izazove za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i za penzioni sistem. Primaran je partijarhalni model brige o starima. Stariji su u ne malom broju slučajeva izloženi nekom obliku zlostavljanja i/ili nasilja, koje se najčešće dešava u porodici. Razlozi za takvo postupanje sa starijim osobama često proističu iz uvjerenja da su stariji opterećenje za društvo i da ne doprinose zajednici i/ili da njihov doprinos nije dovoljno vrijedan ni za porodicu, ni za zajednicu, što su predrasude i preduslov diskriminacije.

Ujedinjene nacije su u decembru 2011. godine, ukazale da je zlostavljanje starijih osoba kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava i zdravstveni i socijalni problem koji zahtjeva reagovanje međunarodne zajednice. Odlučeno je da 15. jun u kalendaru Ujedinjenih nacija bude označen kao Dan borbe protiv nasilja nada starijim osobama. Posljednjih godina broj nasilja nad starijim osobama je u porastu, a najčešće se događa u samoj porodici. 

Suočeni sa velikim brojem slučajeva rodno zasnovanog nasilja koji su imali smrtni ishod, ukazuje se da je nasilje nad starijim osobama najsramniji vid porodičnog nasilja, koje najčešće zbog straha i sramote ostaje neprijavljeno. Zaštita starijih osoba od nasilja kao i adekvatno kažnjavanje nasilnika predstavljaju imeprativ društvene odgovornosti svake države.

TESTNA REKLAMA

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...