Znate li zašto je manastir Žiča crvene boje?

Datum:

Share post:

Žiča je srpski srednjovekovni manastir iz prve polovine XIII veka, i nalazi se u blizini Kraljeva. Ovaj manastir podigao je prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić, a značajnu ulogu u njegovom podizanju imao je i njegov brat, Sveti Sava (Rastko Nemanjić).

Manastir je “raspet” između Istoka i Zapada jer tvrde da se nalazi na jednakoj udaljenosti od Carigrada i Rima, te je zbog toga, kako kažu, posvećen Hristovom raspeću.

Ono što većina ljudi prvo primeti kada je u pitanju ova impozantna građevina jeste njena boja, budući da nema baš mnogo manastira na svetu koji su tako intenzivno crvene boje.

Priča o poreklu boje manastira vezuje se za Svetog Savu, koji je jedno vreme boravio na Svetoj Gori, a po povratku iz Nikeje u Srbiju 1220. godine naredio izvesne promene u arhitektonskom izgledu crkve. U trećoj deceniji XIII veka crkva je premalterisana i obojena u crveno.

TESTNA REKLAMA

Istoričari umetnosti smatraju da je to bila upravo ideja Svetog Save koji je na Svetoj Gori video hramove kao što su Lavra i Vatoped koji su bili crveni. Tamo se i upoznao sa verovanjem da crkva počiva na krvi mučenika i da je to na simboličan način oživotvoreno u boji crkava, pa je iz tog razloga zahtevao od majstora da i Žiču oboje na isti način.

Izvor: srbijadanas.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...