Znamenitosti u selu Popovi kod Bijeljine

Datum:

Share post:

Nekada je u Semberiji bio običaj da se dudovi sade po međama, u centru sela, gdje se okupljaju domaćini na dogovor ili ispred kuća, da se čeljad može ljeti u hladu odmarati. Ne zna se tačno od koga su preci današnjih Semberaca prihvatili običaj sađenja dudova, ali se pretpostavlja da su tu naviku donijeli iz starog kraja – Hercegovine ili sjeverne Crne Gore, a i da su je prihvatili od komšija Mačvana. Jer, i sada u mačvanskim selima postoje stari dudovi, jedan od njih je u Salašu noćajskom, u dvorištu Stojana Čupića, poznatijeg kao Zmaj od Noćaja.

Vremenom su dudove u Semberiju, uglavnom u dvorištima bogatijih porodica, zamijenili bagremovi, posebna vrsta bez trnja i sa širokom gustom krošnjom, sličnom kišobranu. Tako su dud i bagrem postali reliktno drveće u prostranoj ravnici.
Pretpostavlja se da je dud u centru Popova, koji je i ovog proljeća imao ukusne i sočne crne plodove, zasađen sredinom 18. vijeka nedaleko od kneževe kuće. Pod dudom su se uveče, poslije napornog rada na njivama, okupljali domaćini i razgovarali, a tu ih je na dogovor sazivao knez Ivo, koji je kasnije postao obor-knez za cijelu bijeljinsku nahiju, pa je u istoriji upamćen kao knez Ivo od Semberije.

Njegovo prezime Knežević je skoro zaboravljeno, uprkos tome što u Popovima i sada ima njegovih potomaka Kneževića – dobrih i čestitih domaćina.

Jedan Ivin unuk živio je donedavno u Popovima, pa je o svom slavnom djedu ostavio dosta podataka. Prema njegovom sjećanju, Ivo je uvijek konja vezao za dud u centru sela, a navika okupljanja domaćina ispod njega ostala i do današnjih dana. Sada se, obično nedjeljom, pod dudom okupljaju starci iz Popova.

TESTNA REKLAMA

Požar
Ostao je i običaj da uoči Petrovdana kod duda djeca pale lile. Prije tri godine mališani su zaboravili da ugase ostatke od lila. Noću je dunuo vjetar i plamen je zahvatio stari dud. Požar je kasno primijećen, pa je drvo nagorjelo. Na sreću, krajnje grane i sloj stabla ispod debele kore i sada su vitalni, ali dud više nije veličanstven kao što je bio ranije – izgleda kao da vida teške rane.

Izvor: glassrpske.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...