Vučić o protestima u Beogradu i sankcijama Rusiji

Datum:

Share post:

„Ovdje postoji posredni sukob između Istoka i Zapada“ Vučić o protestima u Beogradu i sankcijama Rusiji

Srbija je pozornica za posrednički rat između Istoka i Zapada, izjavio je u intervjuu za Rojters predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Britanska novinska agencija navodi da ova Vučićeva konstatacija dolazi dan nakon protesta u Beogradu protiv gej parade, apostrofirajući da su na tom protestu okupljeni nosili ruske zastave i postere ruskog predsejdnika Vladimira Putina.

Srpski predsjednik je rekao da ne može da kaže da je neko posredovao u ovom “napadu”, jer je bilo mnogo običnih ljudi na protestu, ali je dodao i da nema dilemu da se u Srbiji odvija posredni konflikt.

– Bez dileme, ovdje postoji posredni sukob izmedju Istoka i Zapada – dodao je Vučić.

TESTNA REKLAMA

Rojters dodaje da je Srbija kandidat za člansvo u EU, da je vojno neutralna, međutim, da održava veze sa NATO i da je kupila oružje od članica zemalja Alijanse.

Navodi se i da je Beograd skoro potpuno zavisan od ruskog gasa i da je kupio oružje od Rusije, a da je Kina glavni investitor u Srbiji, uglavnom u rudarstvu i infrastrukturi.

Rojters konstatuje da je Srbija osudila ruski napad na Ukrajinu u UN, ali da je odbila da uvede sankcije Moskvi, kao i da Rusija i Kina podržavaju Srbiju u očuvanju Kosova i Metohije.

– Pokušavamo da preživimo, sa što manje rana i ožiljaka koliko je to moguće – rekao je Vučić.

Rojters se osvrnuo i na nedavni dogovor izmedju Beograda i Prištine oko dokumenata, ali da vlasti u Prištini traže od lokalnih Srba da promene registarske tablice, sa srpskih na kosovske.

Vučić je rekao da ne vjeruje da Priština želi “ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog”, ali da oni vjeruju da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada.

– Vjerujem da će te zemlje koje štite takozvanu nezavisnost Kosova uvjeriti režim u Prištini da se ne igraju sa konfliktom u regionu, koji je svakako pun problema – dodao je Vučić.

Srpski predsjednik je istakao da se više razgovora i “šatl diplomatija” izaslanika EU i SAD očekuje narednih nedjelja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/tanjug.rs/reuters.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MALO SUTRA: Dodik o zabrani tri prsta – Mogli bi zabraniti i ljubljenje tri puta i da se krstimo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je besposlen mozak đavolje igralište i da u duhu te...

Usvojena SARAJEVSKA DEKLARACIJA koja osuđuje dizanje tri prsta NENADA NEŠIĆA

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija,...

DVOROVI: Učenici generacije kumovali na školskoj slavi! (foto)

JU OŠ "Dvorovi" u Dvorovima proslavila je školsku slavu Svetog Savu. Prigodnom programom prisjetili su se lika i djela...

SVETI SAVA SVEČANO OBILJEŽEN U ŠKOLAMA NA MAJEVICI (foto)

Školska slava Sveti Sava i ove godine tradicionalno je proslavljena u centralnim osnovnim školama i njihovim područnim odjeljenjima...