VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

Datum:

Share post:

GEOTERMALNI IZVORI – BOGATSTVO BIJELJINE – VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

Da naša Bijeljina leži na geotermalnim izvorima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo zna se već stotinama godina, ali niko do sada to bogatstvo nije ni pokušao da iskoristi! Kako, zašto? Na ovo pitanje nemam odgovor, možda ga vi imate?

Čuli ste za korišćenje geotermalne energije za grijanje objekata (od domaćinstava preko javnih institucija), znate li šta bi to značilo za našu Bijeljinu? Samo jedna riječ je dovoljna, znači SPAS! Spas od zagađenja vazduha, jeftinu električnu energiju, nova radna mjesta, saradnju sa regionom, značajni ekonomski momenat i veliku razvojnu šansu kako za našu Bijeljinu tako i za cijelu zemlju.

Šta znači dovođenje vode u svako sembersko selo, u svaku kuću – znači ŽIVOT!

U Bijeljini smo imali veoma značajne goste, a to su predstavnici Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu na čelu sa profesorom doktorom Dušanom Polomčićem, šefom departmana za hidrogeologiju i docentom doktorom Anom Vranješ. Sastanak je najprije obavljen u Gradskoj upravi, a potom smo i izašli na teren. Ispred Grada Bijeljina sastanku su prisustvovali direktor „Gradske toplane“ Rade Hadži Stević, ispred AD „Vodovod i kanalizacija“ direktor Dragiša Tanacković i rukovodilac službe za projektovanje i razvoj Milorad Rudić i moji saradnici iz nadležnih odjeljenja Gradske uprave.

Stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta su izrazili spremnost da se uhvate u koštac sa izradom Generalnog projekta vodosnabdijevanja Grada Bijeljina, ali i sa studijom ispitivanja geotermalnog potencijala (prije svega mislimo na bušotine u Dvorovima i naselju Krušik) te će u narednom periodu biti potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Grada Bijeljina.

Obišli smo nekoliko mjesnih zajednica koje imaju problem sa snabdijevanjem pitkom vodom – Johovac, Batar, Glavičice, Banjicu, Kacevac i Gornji Magnojević (problem sa vodosnabdijevanjem imaju i Bjeloševac, Čengić, Dragaljevci, Magnojevići, Bukovice…). Rješavanje problema vodosnabdijevanja jedan je od najhitnijih zadataka koji je pred nama!

Rečeno nam je da se naoružamo strpljenjem, a ako nešto jesam onda sam strpljiv čovjek, počeli smo, prvi koraci su napravljeni i nećemo stati!

Odgovorno tvrdim da su rješnje vodosnabdijevanja na nivou cijele Semberije i iskorišćavanje geotermalnog potencijala najveći zalog za budućnost našeg kraja i svi koji budu učestvovali u ovim projektima zasigurno učestvuju u ispisivanju istorije našeg grada.

Hrvatska ima svoju prvu geotermalnu elektranu Velika Ciglena, Slovenija ove godine završava pilot projekat izgradnje geotermalne elektrane u Lendavi, u svijetu je Island najpoznatiji po iskorišćavanju geotermalnih potencijala, a Bogatić je najbliža lokalna zajednica u Srbiji koja iskorišćava geotermalnu energiju za zagrijevanje domaćinstava. Vrijeme je da i naša Bijeljina pokuša da ide u korak sa svijetom posebno jer ideja nezagađene životne sredine je osnov zdravlja i moramo uložiti sve napore da se držimo ovog koncepta. Kada u budućnosti bude realizovana ideja ekološkog grijanja domaćinstava i poslovnih objekata, uz korišćenje geotermalne vode, aktuelno zagađenje tokom grejne sezone, biće svedeno na minimum. I ne samo to, znate li da u Bogatiću cijena grijanja je oko 25 feninga po kvadratu, što je smiješna cijena i ovo bi značajno sačuvalo kućni budžet.

Vrijeme je za promjene, na ispravnom smo putu i sa ovog puta ne skrećemo nigdje.

Zajedno, uporno, predan i pošten rad, i duboko vjerujem doći ćemo do cilja!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...