VODE SRPSKE: Opadanje vodostaja u Srpskoj, Sava u blagom porastu

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost JU ’’Vode Srpske’’ prenosimo u cijelosti:

U subotu 20. maja, ujutro u 9:00 časova zabilježeno je osjetno opadanje vodostaja svih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj, osim rijeke Save koja je u blagom porastu na svim vodomjernim stanicama (Gradiška, Srbac, Rača), zbog protoka vodenog talasa iz Slovenije i Hrvatske i pritoka Save na našem području.

Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 721 cm, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava (700 cm). Preventivno su, prema ranijim rješenjima Javne ustanove „Vode Srpske“, trenutno i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni (sektori I, II, III i IV), i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni (sektori V i VI).

Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu izmjeren je vodostaj rijeke Une od 389 cm, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9:00 časova (462 cm). Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Une.

Na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren je vodostaj rijeke Sane od 297 cm, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9:00 časova (367 cm). Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Sane.

Zabilježeno je i opadanje i stabilizacija vodostaja i drugih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj: Vrbas, Bosna, Drina i Trebišnjica sa pritokama, osim rijeke Save gdje se i u narednih dva do tri dana očekuju povišeni vodostaji zbog prolaska vodenog talasa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...